Kungliga operan tvingas spara

I går beslutade styrelsen för Kungliga operan i Stockholm att genomföra ett kraftigt besparingsprogram. Under de närmaste två åren ska de fasta utgifterna minskas med 30 miljoner kr. Det är mycket pengar om man betänker att statens årliga anslag är 327 miljoner kr – minskningen närmar sig tio procent, med andra ord. Uppsägningar kan bli aktuella.

Välkommen till klubben, säger jag. Teaterchefen Anders Franzén berättar för Kulturnytt att han behöver göra förändringarna för att på en buffert värd namnet plus kunna satsa på konstnärlig utveckling inom huset. Vår kostnadsuppräkning är mindre än ökningen av de fasta kostnaderna som hyror och löner, säger Franzén. Och biljettintäkternas pengar räcker inte. Välkommen i klubben. Inom både Sveriges Televison och Sveriges Radio arbetar man hårt på att de fasta utgifterna måste minska.

Dessutom, säger Franzén, måste samarbetet mellan regissörer och scenografer och den stora betydelsefulla tekniska avdelningen fungera mycket bättre än nu. Längre framförhållning, tydligare ramar. På operan och teatern i Malmö försöker man gå samma väg. Men om inte regissören tänkt färdigt eller tänker om under repetitionerna? Det har hänt. Det blir svårt att ge nya obeprövade yrkesmänniskor chansen då och genom dem få in nytänkandet. Svår situation. Klubben sammanträder.

Per Feltzin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista