Sara Lidman är död

Författaren Sara Lidman avled den 17 juni 2004, 80 år gammal. Hon var knappt trettio år när hon gjorde en succédebut med romanen ”Tjärdalen”.

Sara Lidman föddes under en snöstorm natten mot nyårsafton 1924. Hon har skrivit att byn där hon föddes - Missenträsk i Västerbotten - var hennes första universitet. Hennes andra var Uppsala, där hon träffade på två livsavgörande texter: Karl Marx ”Det kommunistiska manifestet” och en halvsida Proust som fick henne att inse vad stil kan betyda. Det tredje universitetet bestod av resor i Afrika och Vietnam då det stod klart för Sara Lidman att den fria världens rikedom var ”stulen, grym och skamlig”. Under en lång tid skrev hon reseskildringar, reportage och debattartiklar i stället för skönlitteratur. Hon tog ställning mot USA:s krig i Vietnam och blev en symbol för 68-rörelsen med böcker som ”Samtal i Hanoi” och ”Gruva”.

Sara Lidman återvände sedan till skönlitteraturen och inriktade sig då på Sverige. ”Jag har ett Vietnam i Västerbotten också”, som hon formulerade det. I mitten av 70-talet började hon skriva på sitt hyllade Jernbane-epos om koloniseringen av Norrland.

Ulrika Knutson tecknade Sara Lidmans porträtt i Kulturnytt den 18 juni 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista