Nyheter | utrikes

Miljonmarschen ger hopp om demokrati i Egypten

"Det viktigaste nu är att få bort president Mubarak"
4:13 min

Miljonmarschen kallas den demonstration som utlysts till idag i Egypten. Kulturnytt har talat med ett par egyptiska författare som har hopp om en demokratisk framtid.

– Vi är egyptier, vi väntar, väntar, väntar, sedan exploderar vi, säger Sonallah Ibrahim, journalist och författare. Han har själv deltagit i demonstrationerna de senaste dagarna, demonstrationer han beskriver i lyriska ordalag. 

Men även om egypterna "exploderar" först nu, så har det hänt mycket de senaste fem åren. Valet i november, där president Mubarak fuskade på ett direkt vulgärt sätt, enligt Sonallah Ibrahim, och så den tunisiska revolutionen, som blev droppen. 

– Det viktigaste nu är att få bort president Mubarak, och att omvärlden inte stödjer honom, säger Sonallah Ibrahim.

Ahdaf Soueif sitter i bilen när Kulturnytt får tag i henne, och hon blir hela tiden avbruten av vägspärrar - upprättade av såväl militär som medborgargarden. Men alla är vänliga och släpper förbi henne. Och hon är lika säker som Sonallah Ibrahim: Mubarak måste, och kommer att, avgå. Demonstrationerna idag kommer att bli enorma, lovar hon.

Hon delar inte heller väst-regeringarnas oro för vad som ska komma efter Mubarak. Muslimska brödraskapet har inte spelat någon central roll i den här revolutionen, säger hon, men i ett öppet samhälle ska de ha rätt att existera.

– De är en del av det egyptiska samhället, och vi måste kunna acceptera varandras rätt att existera.

Från gårdagens demonstrationer berättar Sonallah Ibrahim om ett tiotal demonstranter som försökte sig på paroller för en islamisk stat. De fick genast mothugg.

Extremism föds ur desperation, understryker Ahdaf Soueif medan hon kör över 6:e oktoberbron. Om vi får som vi vill, om vi får vinna det här kommer den regim som följer att vara en sekulär, demokratisk och pluralistisk regering som alla kan vara nöjda med.

Bortom Egypten då? Vem vet, säger Ahdaf Soueif. Om ett år kanske vi har en demokratisk arabvärld?

– För två veckor sedan, om någon hade sagt att Tahrirtorget skulle vara befriat och fullt med folk som sjunger och talar med varandra, över alla religiösa gränser, då hade jag sagt att det är en dröm, det kommer inte att hända. Men det är ju precis det som händer.

Sonallah Ibrahim

Sonallah Ibrahim, född 1937 i Kairo, är en egyptisk journalist, författare och filmregissör.

I 20-årsåldern fängslades han av politiska skäl och satt i fångläger i öknen utanför Assuan i fem och ett halvt år, något som han återkommande behandlat i sitt författarskap.

Han debuterade 1966 med romanen Tilka al-Raiha ("The Smell of It"). Romanen konfiskerades direkt av myndigheterna, först 20 år senare gavs den åter ut på arabiska. Två av Ibrahims romaner finns översatta till svenska, Augustistjärnan och Kommittén.

Ahdaf Soueif

Ahdaf Soueif (f. 1950) debuterade 1993 med romanen I solens öga (på svenska 2004). Hennes andra roman Kärlekens väv nominerades till Bookerpriset och har sålt i över en miljon exemplar på 21 språk, däribland svenska.

Soueif medverkar som skribent i både arabisk- och engelskspråkiga tidningar och tidskrifter som Akhbar al-Adab, al-Arabi, Granta, The London Review of Books, Times Literary Supplement och The Guardian. Initiativtagare till den palestinska litteraturfestivalen PalFest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".