Intervju med demonstranter på Tahir Square i Kairo ur dokumentären Zero Silence om unga nätaktivister i mellanöstern. Foto: Jonny von Wallström
egypten

Sociala medier som verktyg för revolt

Unga egyptiska nätaktivister i svensk dokumentär
2:38 min

Trots att egyptiska myndigheter stängt ner internet, så bloggade och twittrade demonstranterna flitigt från Tahrir-torget i går. Så även dokumentärfilmaren Jonny von Wallström som är på plats i Kairo. Han arbetar med dokumentären Zero Silence om unga nätaktivister i mellanöstern och sociala medier som oppositionell kraft.

 – Det här är inte en Facebookrevolution. Det här handlar inte om internet, utan om folkets behov och krav, säger en ung demonstrant på torget i Kairo. Hon intervjuas av svenske Jonny von Wallström, till dokumentärfilmen Zero Silence: om sociala medier och unga nätaktivister i Mellanöstern.

 – Folk blir ju arga om man säger att det är någon slags facebook-revolution, det handlar det ju absolut inte om. Men samtidigt är ju internet och sociala medier ett otroligt starkt verktyg. Jag tror det hade varit betydligt mycket svårare utan, säger Jonny Von Wallström på telefon från Kairo.

När jag försöker ringa honom igen under demonstrationerna på Tahrir-torget, då är mobilnätet överlastat. Däremot kan jag hela tiden läsa på twitter meddelanden som:
"Mubarak må ha tjock hud, men vi har vassare naglar" eller "sjukstugan på Tahrir behöver insulin" och "en präst och en imam står och håller varandras händer".

Det trots att internet ligger nere sen i måndags, och att det inte heller går att sms:a från egyptiska mobiler. Med hjälp av internationella telefonnummer, kopplade till telefonsvarare kan egyptier ringa in sina mikrobloggar som nätaktivister lägger ut direkt.

Jonny von Wallström når jag igen först när han lämnat folkmassorna. Han beskriver en genomgående god stämning bland de kanske en- kanske två miljoner människor som demonstrerat. Bara i Kairo. En imponerande mobilisering, till viss del samordnad via internet.

Men sociala medier kan också ha spelat en mer långsiktig roll i uppbyggnaden av motståndet. Många som demonstrerar i dag hade för fem år sen aldrig kunnat gissa att det skulle gå att förändra Egypten, säger Jonny von Wallström.
 – Det kan handla om att någons son bloggat och att de ifrågasatt det, att det kanske inte är det bästa valet. Men nu är de tillsammans på plats, på Tahrir.

Zero Silence har redan filmats under två år och planeras vara klar till sommaren.

Se bilder från Kairo


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".