Nathan Shachar
recension | facklitteratur

Shachar skildrar Gaza på djupet

Från Israel iaktar man nu det som sker i sitt stora grannland med viss bävan - kommer den 30-åriga freden att klara ett regimskifte? Mellan sig har Egyften och Israel den omstridda Gazaremsan, där Hamas styr och mot vilken båda länderna upprätthåller en blockad. DN-journalisten Nathan Shachars bok Gaza - från faraoner till islamister gavs först ut på engelska, nu kommer den i svensk översättning av Martin Peterson.

Nathan Shachar beskriver en vacker plats i Mellanöstern som vi hör talas om för första gången i Bibelns första Mosebok. Landet där det finns majestätiska mullbärsträd, fikon, vinrankor, granatäppelträd och enorma olivlundar. Men egentligen har det alltid varit en konflikthärd, geografiskt försvinnande liten men, idag, en av de mest mediala.

Många stora ledare har rört till det för Gazaborna. Alexander denstore, Kung David, Saladdin, Ariel Sharon och Arafat är bara några av dom som Nathan Shachar skildrar. Men det handlar också om Gazabornas vardag och de skiftande gränserna som dom måste anpassa sig efter. I slutet av 1800-talet var Gaza en livlig och produktiv stad som var känd för sina skickliga hantverkare och en blandad befolkning. Majoriteten bestod av muslimer men i början av 1900-talet fanns det också en protestantisk och en grekiskortodox kyrka - men också en synagoga. Där fanns också en judisk skola och ett sjukhus som var det enda i hela södra Palestina.

Konflikten mellan judar och araber kom sent till Gaza vilket delvis berodde på att judarna inte var säkra på om Gaza tillhörde Eretz Israel, Landet Israel. Trots att judarnas antal i Gaza pågick ingen egentlig kolonisering. Konflikten kom med den brittiska ockupationen.

Nathan Shachar följer Gazaborna vidare över staten Israels bildande, fördrivningen av palestinier, krigen med arabstaterna och fram till den israeliska invasionen i slutet av 2008. Han berättar även om Egyptens roll som är aktuell idag nu när omvärlden undrar vad som kommer hända med Israel-Palestinakonflikten och det 30-åriga fredsavtalet mellan Egypten och Israel.

Det som jag möjligen kan sakna i boken är samtal med människor i Gaza men det här är å andra sidan ingen reportagebok. Nathan Shachar ger historiska djupperspektiv till en konflikt vi hör och läser om var och varannan dag. Det gör han bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".