recension | film

Lite mycket av det goda i film om Jussi Björling

Göran Sommardal recenserar
2:14 min

I dag hade Jussi Björling (1911-1960) firat sin hundrade födelsedag, om han levat. Och i dag är det också biopremiär på Torbjörn Lindqvists dokumentärfilm Jussi i våra hjärtan.

Torbjörn Lindqvist och hans medarbetare har inte spart någon möda för att leta upp bilder, foton, dokument, platser, inspelningar, människor som har saker att minnas och säga om den svenske världstenoren. Här finns tillräckligt med material och kunskaper för att göra en hur bra film som helst.

Tyvärr har den här överrikedomen och bristen på sovring skapat problem. Med tillgång till sådana utmärkta och känslostarka intervjuer, som de med Björlings barn, Lars och Anne-Charlotte and Anders, och med några av hans mest vältaliga medsångare som Kjerstin Dellert och Kerstin Meyer, i tillägg till kunniga Björlingexperter och ett överdådigt dokumentarkiv och inspelningar, begriper jag inte varför Lindqvists har envisats med att placera in ett otal, framförallt i filmens första del, valhänt realistiska iscensättningar, som fungerar mer som bromsklossar eller irritationselement än som byggstenar till en fullfjädrad dokumentär.

Eftersom filmen i hög grad uppmärksammar "i våra hjärtan", det vill säga den folkkära sidan av Jussi Björlings sångarkarriär, hans konsert- och folkparksframträdanden, utan att alls för den skull försumma den fina biten: operaframträdandena, så blir den bitvisa kalenderbitaraktiga ambitionen en smula obegriplig.

För de icke operainvigda, vilket ju trots allt är de flesta av dem i vars hjärtan Jussi har funnits, hade det varit mer på sin plats att välja en eller två av alla hans roller och dröjt och fördjupat och förklarat den sidan, än att räkna upp allesammans med summor och sammanräkningar.

Att avstå, kort sagt, också från en del av de mer enfaldigt illustrerande landskapsvyerna, hade gjort Torbjörn Lundqvists film, med alla dess innehållsmässiga rikedomar, till en så mycket mer helgjuten upplevelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".