Nyheter | Politik

Kulturbudgeten politisk stridsfråga i USA

Ginna Lindberg: "Det kommer att bli strid när besparingsförslagen når senaten"
1:46 min

I USA vill republikanerna skära ned kraftigt på det statliga stödet till kulturen. Med ökad makt i kongressen, så föreslår nu republikanerna omfattande nedläggningar på kulturområdet:

National Public Radio, NPR, det närmaste man kommer en amerikansk version av Sveriges Radio, kan ligga illa till om republikanerna får igenom sitt budgetförslag. Allt statligt stöd till public service-radio och tv ska dras in, föreslår republikanerna i representanthuset.

Om knappt två veckor ska president Barack Obama presentera sin budget, och republikanerna vässar för fullt på sina motförslag.

Nu gäller det för de konservativa att leva upp till sitt vallöfte om att minska statens utgifter drastiskt, och kulturbudgeten står högt upp på republikanernas besparingslista.

Bland annat vill man lägga ner hela kulturmyndigheten National Endowments of the Arts, som fungerar som en sorts "kulturdepartementet light", och fördelar de offentliga medlen till olika kulturinstitutioner och driver mycket av kulturpolitiken.

Republikanerna i representanthuset föreslår också att man drar in hela det årliga stödet på totalt 445 miljoner dollar till myndigheten för public service, det skulle göra att t ex radiostationer som NPR blir ännu mer beroende än idag av företagssponsring och privata donationer.

Med majoritet i kongressens största kammare representanthuset, har republikanerna nu stort inflytande över vilka nedskärningar som ska göras i budgeten. Men det kommer att bli strid när besparingsförslagen når senaten, där demokraterna har det politiska övertaget.

Ginna Lindberg för Kulturnytt i Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".