Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
recension | litteratur

Yoko Ogawa lyckas inte röra upp känslor

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 11.00
Louise Epstine: "Matematikintresserade läsare kommer att uppskatta boken"
(2:49 min)

Den japanska författaren Yoko Ogawa har sedan debuten 1988 publicerat över 20 böcker, och blivit översatt till ungefär tio språk. Nu finns en av hennes romaner på svenska också. "En gåtfull vänskap" har gjort stor succé i hemlandet med stor upplaga och filmatisering. Utmärkande för hennes sätt att skriva är ett intresse för att skildra ett skeende utan att psykologisera. Personerna i hennes böcker är sällan medvetna om varför de handlar som de gör. Vilket ger hennes böcker en känsla av vagt obehag. Den har översatts till svenska av Vibeke Emond.

Vars persongalleri ser ut så här: En professor i matematik som råkat ut för en bilolycka och fått problem med sin minnesförmåga.

Han vistas i ett förfallet annex till en stor villa och kallas doktorn. En hushållerska, närmare 30 med en vilja att göra sitt bästa.

Hennes tioårige son som är intresserad av baseboll och besitter stor psykologisk inlevelseförmåga.

Dessa tre personer rör sig i en välansad historia om vänskap, godhet och matematik. Yoko Ogawa har gått hårt fram med sekatören, inget sticker ut och personerna våndas sällan.

Särskilt hushållerskan har hur mycket tålamod som helst. Hon utför sitt arbete med stor precision utan att känna sig uttråkad. Hon finner sig i att pappan till hennes son inte tar det minsta ansvar, varken känslomässigt eller ekonomiskt. Hon är aldrig arg eller trött, fast att hon kommer hem sent på kvällarna.

Sonen får smeknamnet "Roten" av doktorn eftersom hans huvud är lite platt ungefär som tecknet för roten ur och ungen gillar naturligtvis doktorn från första stund, trots att han går runt i en kostym full med minneslappar och hela tiden ställer frågor om olika saker som har med siffror att göra.

Stilen är klar och avskalad, fokus ligger på vad som sker inte på vad som utspelar sig i personernas inre. Det ger boken en lätthet men samtidigt fyller den mig med en känsla av tomhet. Var finns undertexten? Var finns kvar för mig som läsare att upptäcka?

Stora delar av boken består av olika matematiska problem. Det är genom matematiken de tre personerna kommer varandra nära.

Doktorn är mycket pedagogisk och hushållerskan upptäcker att hon trots ointresset för matematik i skolan faktiskt gillar att tänka på siffror och hur de förhåller sig till varandra.

Jag är övertygad om att matematikintresserade läsare kommer att uppskatta bokens uträkningar.

För mig går det sämre. Det som ändå gör "En gåtfull vänskap" till en bok som passar för dagar när man vill läsa något behagligt som inte rör upp ens känslor för mycket är skildringen doktorns svägerska, änkan som bor i det stora huset. Hon är gåtfull, elak och förändras faktiskt lite under bokens gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".