Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
recension | konst

Löfdahls klockrena obegriplighet på Moderna

Publicerat måndag 7 februari 2011 kl 07.45
"Hittar glappet mellan människan och hennes förstånd"
3:03 min
En klassiker utan titel. Foto: Prallan Allsten / Moderna Museet

Eva Löfdahl, född 1953, har ändå sedan hon etablerade sig i början av 80-talet hört till våra mest omskrivna och uppmärksammade konstnärer, med ett stort antal utställningar och uppdrag i Sverige och internationellt. Hon representerade Sverige på Biennalen i Venedig 1995 och hade sin senaste soloutställning på Lunds konsthall 2009. Nu är det dags att fylla stora utställningssalen på Moderna Museet med verk ända tillbaka till 1977 i utställningen The Whirling Box or from Foot to Toe.

Ingen är som Eva Löfdahl. Det tycker jag, och uppenbarligen de flesta kritikerkollegor som sällan eller aldrig gjort några försök att likna hennes verk med någon annans.

Även om hon etablerade sig 1980 som en av tre i den legendariska Walldagruppen med Max Book och Stig Sjölund, som ibland målade kollektiva tavlor ihop, så kan man tveklöst säga att Eva Löfdahl därefter kört sitt eget race, och med en säregen position i konstlivet.

Hon har sällan med något personligt i sina verk. Snarare sysslar hon med förhållanden mellan olika saker, och lyckas alltid hitta det där glappet mellan människan och hennes förstånd.

Vi förstår inte hennes verk, i meningen att kunna sätta språk på det vi upplever, på någon innebörd; men vi kommer ihåg dem. Märkligt exakt, och med ett leende.

När jag nu återser sådant jag tidigare stött på, mestadels grejer från 80-tal och 90-tal, så ser de ut precis som jag mindes dem; bordet från 1993 med sina tre avgjutna blomkålshuvuden, och de tre bordsbenen omgivna av varsin innerslang till ett bildäck.

Så slutet och ändå så glasklart, liksom de lätt deformerade, handskulpterade cykelhjälmarna, placerade på låga podier som genomkorsats av metallklädda rör.

Io, huvudet med toppluvan i sin öppna monter. Och så kloten, som återfinns i flera verk, som är gjorda av dentalsten och erinrar om alla sköra skallar som rör sig på jordklotet.

Det är som igår, och utställningen skulle kunna urarta till nostalgifest för oss jämngamla postmodernister, om det inte var så att de byggts in i en säregen och Löfdahlstypisk, det vill säga förbryllande, scenografi av olika byggmaterial. Torn av plywood sträcker sig upp i takets balkverk, ibland prydda av tunna stålspiraler. Väggar och låga murar skärmar av noggrant belysta scenerier, eller ja, säg installationer då.

Det blir lite speciellt i den här torra elegansen, när man betänker att hennes tidiga verk ställdes ut på blåsiga gärden och i ruffiga industrilokaler, och då blir ett obetitlat verk från 1977, snarlikt en bit stekt mossa, något helt annat.

Allt dras in i samma klockrena obegriplighet, exempelvis att det är så mörkt bland de spegelprydda sarkofagerna till höger efter entrén, eller att hennes nya gipskletiga byggnadsmodeller placerats på rosa skumplast.

Utställningen koncentrerar sig naturligen på objektmakandet, och en titt i den omfattande katalogen rekommenderas, eftersom Eva Löfdahls konstnärliga gärning är rätt vid, från de hejdlösa Walldakabareterna till polarexpeditioner och ökenvandringar, samt inte minst offentliga utsmyckningar, på torgen i Kalmar och Helsingfors, och den märkliga rännan på Stockholms universitetslabb.

Och vad har etsat sig fast för evärdlig tid den här gången då? Jag skulle tro det femfaldiga levet: fem avskalade träpinnar i parad på en stålställning. Det är klart att de hurrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".