Konstifik Arne Dahl

Pseudonymen Arne Dahl har fått mycket beröm för sina kriminalromaner om A-gruppen - polisens speciella enhet för internationella våldsbrott. ”Stilsäkert, intelligent, överraskande och underhållande” har det sagts om de hittills sex böckerna, vars författare egentligen är den etablerade författaren och kritikern Jan Arnald. Nu kommer den sjunde boken i serien: ”Dödsmässa”.

På omslagets flik finns en förteckning över medlemmarna i A-gruppen. Där finns kvinnliga och manliga poliser, gamla och unga, invandrade och mer vanligt svenska, ilsket feministiska och homosexuella. Dahls strävan att vara samhällskritisk har tvingat honom att bli för allmän och därmed trist politiskt korrekt.
  Sedan är det forftarande så att Dahl berättar skickligt och det beröm han fått ta emot för sina tidigare deckare har varit berättigat. Men mitt i den lagom humoristiska och stilsäkra dialogen och det klassiska deckarsuget mot lösningen finns ytterligare ett aber; Dahls förkärlek för intriger som spänner över världsdelar och tidsepoker innan de landar på Stockholms gator bland småbus och polisadministrationstrassel. Jag citerar:

”Det är nåt mycket större än pengar som står på spel här, känner ni inte det? Det är nån grundläggande hemlighet, djupt begravd i en vägg för tjugo år sen. Framplockad med stor finess för att undvika uppmärksamhet. Kanske för att undvika jägarna. Han kanske är jagad. Han är en avväpnad gammal agent som av omständigheterna har tvingats ta till vapen igen.”

Ja, i Dödsmässa hamnar Andra världskriget, KGB och Stasi i samma soppa som Irakkriget, grekisk historia och auktioner i Roslagen, ja till och med Mozart är med på ett hörn.
  Men visst, sommardeckartiden är här, Dahl har skrivit bättre böcker än den här men har man läst de sex förra så varför inte fortsätta. Har man inte läst Dahl förut så börja från början - där är hans språkkänsla tydligare och intrigmakandet ännu inte så konstifikt.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".