Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Sanktioner hjälper inte mot förtrycket i Vitryssland

Publicerat tisdag 8 februari 2011 kl 07.46
Barys Pjatrovitj och Andrej Chadanovitj.

Regimen i Vitryssland fortsätter att förtrycka oppositionen. Och de senaste veckorna har den statskontrollerade tv:n också använt sig av bilder från Egypten för att avskräcka medborgarna från att demonstrera eller visa sitt misstycke.


I måndags kväll presenterade Svenska PEN ett program med vitryska författare på Lava i Kulturhuset i Stockholm. Kulturnytt träffade Andrej Chadanovitj som är ordförande i vitryska PEN och författaren Barys Pjatrovitj tidigare under dagen.

Trakasserierna mot författare, journalister och oppositionella har fått förnyad kraft Vitryssland. Polisen söker igenom privata hem, tidningsredaktioner, beslagtar datorer och kallar ständigt nya personer till förhör hos KGB. Under några dagar i slutet av januari mildrades förtrycket, det var inför att att EU skulle fatta beslut om sanktioner mot regimen.

– Men när det visade sig att Eu:s sanktioner blev milda, enligt regimens mening, fortsatte man som förut, säger Barys Pjatrovij.

– Om man istället för att belägga politiker med reseförbud och frysa deras tillgångar skulle bojkotta vitryssland inom ishockey, ja då kanske det skulle få effekt, säger han. För det är något som regimen lägger vikt vid.

Till skillnad från litteratur. För ett av problemen för vitryska författare är att nå ut över landets gränser. Det finns ingen motsvarighet till Svenska Institutet som verkar för vitryska konstnärer i utlandet och många författare känner sig därför ofta isolerade berättar Barys Pjatrovitj.

Jag frågar hur sociala medier fungerar inom Vitryssland.

Kan de användas till att organisera oppositionen? 

– Ja, direkt efter demonstrationen i sambandet med valet 19 december så stängdes de sociala nätverken ner, säger Andrej Chadanovitj.

Men idag verkar makten inte bry sig om sociala medier längre. Men att organisera demostrationer som i Egypten ligger långt borta. För när bilder från sammandrabbningar i Egypten idag visas på vitrysk tv är det med kommentarerna att "ser ni vad upprorsmakare kan åstadkomma? Vill ni ha det här?" och när bilder av tårgas och vattenkanoner visas säger man "sådant våld brukar vi minsann inte här"!

 Vad som väntar Andrej Chadanovitj och Barys Pjatrovitj när de återvänder till Vitryssland vet de inte. Men de säger att leva under hot är en del av jobbet som intellektuell i Vitryssland.

 Intervjun tolkades av Dmitri Plax.

Barys Pjatrovitj snart kommer ut med sin andra bok på svenska på Rámus förlag. Dikten Topos är hämtad ur diktsamlingen Fresker.

Topos av Barys Pjatrovitj

En handfull dävna liv

med det gula skräpet emellan

började ryka bland glödande kol

och flammade upp

eldtungorna drog i vädret

och försvann på en gång

men i detta korta ljus

hann jag se

ditt tafatta ansikte

"kasta på mera ved", - sa du

och jag hörde: "jag älskar dig"

Översättning: Dmitri Plax

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".