Åsa-Nisse är tillbaka. Kulturnytts recensent Sofia Olsson tycker att han borde ha struntat i det.
recension | Film

Sveriges humorelit: HÖR OPP!

Sofia Olsson: "Här står jag inmålad i ett hörn"
1:32 min

Åsa-Nisse är tillbaka efter drygt 40 år i malpåse. I Åsa-Nisse Wälkom to Knohult ser vi stora delar av Sveriges humorproffs: Kjell Bergqvist, Ann Petrén, Sissela Kyle, Michael Segerström, Henrik Dorsin, Maria Lundqvist, Claes Månsson, Brasse Brännström, Stig Grybe, Allan Svensson, Henrik Hjelt och Sven Melander. Det hjälps inte.

Håhåjaja. Här står jag inmålad i ett hörn. Att såga Åsa-Nisse Wälkom to Knohult känns lika förutsägbart som att prata om vädret i februari.

Men vad ska jag göra?

Tja, jag skulle kunna säga att "Henrik Dorsin är ju alltid rolig", här som krigisk hemvärnsman och senare försvarsminister, när Knohult blir en egen republik efter att Åsa Nisse byggt en jättebra pump som suger upp all olja ur hela jorden. Jag skulle också kunna ge en eloge till Maria Lundqvist som Sveriges statsminister, som är liksom hög och loj och säger Okäääjjjj, och tycka att Brasse Brännström är "på pricken" som hovmästare som i inställsam underdånighet alltid rör sig baklänges.

Men nej, istället säger jag: SVERIGES HUMORELIT - HÖR OPP! DET BLIR INTE ROLIGT BARA FÖR ATT NI HADE KUL NÄR NI SPELADE IN FILMEN!!! DET BLIR INTE KVALITET FÖR ATT NI KÄNDE ATT NI VAR IRONISKA NÄR NI GJORDE DET!!! Och: INGEN AV ER PRATAR BRA LÅTSASSMÅLÄNDSKA!!!

Och nu tänker jag avsluta med att berätta om filmens helfestliga början, den scen som sätter tonen för de resterande 85 minutrarna:

Åsa-Nisse och Klabbarparn sminkar och parfymerar ett uppstoppat älghuvud för att med "kvinnlig fägring" locka till sig rediga älgtjurar.

Det finns INGENTING mer att säga.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".