1 av 3
Frank Gehrys museum "Cloud" ogillas av medborgare som vill bevara grönområden.
2 av 3
Frank Gehry. Foto: Scanpix.
3 av 3
Frank Gehrys museum "Cloud".
Nyhet | Form

Arkitekten Frank Gehry: "Parisbor är brackor"

Frank Gehry, en av världens mest kända arkitekter, kallar alla Parisbor för inskränkta brackor som vill "konservera den franska huvudstaden i formalin" efter att en grupp lyckats återkalla bygglovet för hans senaste byggnad.

Frank Gehry är mannen bakom spektakulära byggnader som Guggenheimmuseet i Bilbao och Walt Disneys konserthall i Los Angeles. Men nu har han fått se sitt senaste projekt skjutas i sank. En grupp medborgaraktivister har fått en domstol att återkalla bygglovet till "Cloud", ett gigantiskt kulturellt centrum i västra Paris.

– De vill tvinga på oss en 12 000 kvadrameter stor och 46 meter hög byggnad - 20 meter över träden. Vi saknar grönområden i Paris, inte museer. Jag hoppas att projektet jämnas med marken, säger gruppens ledare François Douady till Le Journal du Dimanche.

Tanken var att den glasbetäckta byggnaden skulle husera Frankrikes rikaste mans konstsamlingar. Bernard Arnaud, ägaren av Louis Vuitton, Christian Dior och Givenchy, hade även planerat att det 100 miljoner euro dyra privata museet skulle bli en ny scen för samtidskonst. Men domstolen fällde byggplanerna på en teknikalitet, museet ligger för nära en offentlig väg.

Frank Gehry är minst sagt irriterad. Parisborna kallar han för "individualistiska, ouppfostrade filistéer" med för små kostymer som bara vill "konservera den franska huvudstaden i formalin". Paris stadshus har lovat att överklaga domen så att bygget kan fortsätta så snart som möjligt, skriver The Telegraph.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".