1 av 2
Mehdi Karroubi, Mahmoud Ahmadinejad och Mir-Hossein Mousavi. Foto: Scanpix.
2 av 2
Mehrangiz Kar.
Nyhet | Politik

Demonstration i Teheran en markering mot regimen

"Ett startskott för framtida demokrati"
2:05 min

De iranska oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi har ansökt om demonstrationstillstånd i Teheran nu på måndag den 14 februari. Detta för att visa solidaritet med de egyptiska och tunisiska proteströrelserna. Den kända feministen och människorättsaktivisten Mehrangiz Kar lever i dag i exil i USA. Hon säger att utvecklingen i Egypten inger hopp.

– Ja, det inger hopp, för det är väldigt nära dem, det är i regionen, säger Mehrangiz Kar.

Det iranska folkets möjligheter till protester är små, då kritiska röster tystas brutalt av regimen, men många iranier lever i exil och arbetar intensivt för ett fritt Iran.

Internet var ett viktigt medel i den så kallade gröna rörelsen under det iranska presidentvalet 2009, men protesterna slogs ned. Många i oppositionen hamnade i fängelse och i dag är de sociala medierna hårt bevakade.

Det finns inga möjligheter att öppet organisera sig, men de tekniska färdigheterna inne i landet är så pass utvecklade att människor inne i Iran har en kanal ut till de engagerade exiliranierna och övriga världen och de stödjer de protesterande egyptierna.

– De är väldigt aktiva utanför landet på internet och sociala medier, säger Mehrangiz Kar.

En liknande händelseutveckling som den i Egypten är i dag inte möjlig säger Merhangiz Kar, men att det ändå ger Iran och andra länder i regionen hopp. Hon tror inte att en demonstration i Teheran är möjlig att genomföra, men ser ändå Mousavi och Karroubis ansökan som en viktig markering mot den iranska regimen.

– Visst finns det likheter mellan Iran, Egypten och Tunisien säger hon, men också flera skillnader. Vi inte får glömma att det inte finns några organiserade partier i landet, ingen plats för demokratirörelser och i stort sett all kritik straffas med tortyr eller döden.

Merhangiz Kar tror ändå att demonstrationerna i Egypten kan vara ett bra startskott för framtida demokrati i Iran, även om vägen dit känns lång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".