1 av 2
Michail Chodorkovskij är populär.
2 av 2
Boken med Michail Chodorkovskijs texter skrivna i fängelset. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.
Utlandsrapport

Chodorkovskij i ord, ton och film

"Rysslands viktigaste rättsfall".
2:26 min

Den ryske affärsmannen Michail Chodorkovskij, som avtjänar ett långt fängelsestraff för stöld och förskingring, har blivit en av kulturvärldens favoritfigurer. På söndag kan den estniske kompositören Arvo Pärt vinna en grammy i USA för sin fjärde symfoni som är tillägnad just Chodorkovskij. På Berlins filmfestival som startar den här veckan visas en ny omtalad dokumentärfilm om den fallne ryske oligarken. Och i Ryssland är en bok med Chodorkovskijs texter skrivna i fängelset en av de just nu bäst säljande böckerna.

Boken har den enkla titeln Artiklar, dialoger, intervjuer. Den består av de texter och brev som Chodorkovskijs advokater lyckats få ut ur fängelser och häkten under de sju år som Rysslands en gång rikaste man suttit inspärrad. Vid flera tillfällen har Michail Chodorkovskij straffats med isoleringscell när han har gett intervjuer som inte ansetts godkända av det ryska rättsväsendet.

Det är just den här kombinationen av utsatthet och envishet som skapat suget från ryska läsare att ta del av Chodorkovskijs egna tankar. I början av januari rapporterades det att vissa bokhandlar i Moskva var tveksamma över att ta ha en så kontroversiell bok på sina hyllor. Men i takt med att försäljningen tagit fart har boken blivit lättare att få tag i.

De två långa svårbegripliga rättegångarna mot Chodorkovskij och hans affärskompanjoner samt den förre oljebaronens vägran att erkänna några av de brott han anklagas för gör att texterna blir en möjlig ingång till Rysslands symboliskt viktigaste rättsfall i modern tid.

Nu har dessutom ett inbrott i Berlin bidragit till att förstärka Chodorkovskij-kulten. Den tyske regissören Cyril Tuschi, vars film Chodorkovskij ska visas på årets filmfestival i Berlin, har just haft inbrott på sitt kontor och alla datorer med filmmaterialet har stulits.

Premiären är inte i fara eftersom Berlinfestivalen redan fått en kopia men allt originalmaterial från fem års inspelningar är borta i vad tysk polis beskriver som ett mycket professionellt inbrott. Händelsen kommer förmodligen att elda på teorierna om Michail Chodorkovskij som politisk fånge som kommit på kant med mäktiga kretsar i hemlandet.

När det gäller texterna i den nya ryska boken är de visserligen välformulerade och analytiskt skarpa men rätt trista. Den mest intressanta sektionen är dialogerna med tre av Rysslands mest kända författare: Boris Akunin, Boris Strugatskij och Ljudmila Ulitskaja.

Deckarförfattaren Akunin vill diskutera politik i brevväxlingen med Chodorkovskij som i sin tur lockar fram samhällsanalyser ur den legendariske science-fictionförfattaren Strugatskij. Men bäst lyckas Ulitskaja som får Michail Chodorkovskij att öppna sig och berätta om sin ungdom på sovjettiden och om de framtidsdrömmar som just nu tycks långt borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".