Kan Spiderman hålla sig kvar, eller får recensionerna honom på fall?
rapport | scen

Katastrofrecensioner för rekorddyr musikal

Sten Sjöström: "Recensionerna är fullständigt förintande"
1:56 min

Spiderman med musik av Bono är den överlägset dyraste musikal som satts upp på Broadway. Nu har de första recensionerna publicerats, trots att förhandsvisningarna fortfarande pågår. Kritikerna fick nog av förseningarna och är eniga: Spiderman sågas med fotknölarna, den är fullständigt usel, en av de sämsta musikaler någonsin.

Spiderman har kostat motsvarande knappt en halv miljard kronor att producera och den har fortfarande inte haft premiär, den har blivit uppskjuten gång på gång eftersom föreställningen drabbats av en lång rad svårigheter av olika karaktär, bland annat en scenolycka där en stuntman skadades allvarligt.

Det senaste är att premiären ska äga rum den 15 mars även om ingen vågar gå i ed på att det blir så, men Spiderman repeteras redan sedan lång tid inför publik och teaterkritikerna har nu tröttnat.

Recensionerna är fullständigt förintande. New York Times skriver att Spiderman är så totalt förfelad i alla avseenden att det omöjligen går att reparera, det enda som muntrade upp var när det som vanligt gick fel i föreställningen, efter 15-20 minuter undrar man bara när det ska ta slut, skriver tidningen.

Washington Post menar att Spiderman är en av alla tiders sämsta musikaler, närmast på kloaknivå. Spiderman är mest omtalad för sina hisnande effekter där skådespelare som det verkar flyger runt i luften som om de var i ett seriemagasin.

New York Post skriver att flygandet är imponerande, men många scener i övrigt är skrattretande och musiken av Bono och The Edge saknar struktur: inte heller hos Hollywood Reporter får musiken någon nåd, "en stor besvikelse", sägs det där. 

New York Daily News har den nedgörande rubriken "Dead on Arrival" men den tidningen verkar ändå tro att det kan finnas visst hopp om att rädda föreställningen. Och trots alla problem har de offentliga repetitionerna hittills sålt bra, nästan alla biljetter har gått åt och de säljs till mycket högt pris - återstår att se om det håller i sig efter recensionerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".