Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Julian Assange. Foto: Ekot
krönika

Bakom kulisserna i samarbetet med Wikileaks

Mikael Timm förvånas över nära samarbete mellan tidningen och Pentagon
3:25 min

En av de tidningar som först samarbetade med Wikileaks var New York Times som tillsammans med The Guardian och der Spiegel fick erbjudandet att gå igenom bortåt en halv miljon dokument från den amerikanska krigföringen i Afghanistan och senare Irak. Nu har New York Times chefredaktör Bill Keller skrivit en bok om detta projekt. Mikael Timm har läst Open Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy: Complete and Expanded Coverage from The New York Times.

I den grekiska mytologin finns inte bara gudar och människor utan också halvgudar, bisarra till utseendet, ofta obekväma bland människor. När New York Times, NYT, publicerar ett kapitel ur Bill Kellers bok illustreras det med två porträtt av Assange; ett vanligt och ett där han täcks med en mask.

Vem är Assange, undrar media världen över. Kellers bok ställer andra frågor. Han berättar hur New York Times fick erbjudandet att vara med och dela på Wikileaks enorma dokumentsamling om Afghanistankriget. Det tog ett halvår för tidningens medarbetare att vaska fram nyheterna, dölja namn på individer som kunde skadas och under tiden förändras Assange från en excentrisk datanörd till en aggressiv neurotiker.

Den bilden ligger i tidningens intresse, eftersom New York Times då framstår som en tidning som följer rutinerna - och Assange är en källa bland andra källor, låt vara svårare att ha att göra med och innehavare av fler nyheter.

Den reporter från NYT som först arbetade med honom beskrev honom som en slags bag lady, alltså påtagligt ovårdad, utanför sociala sammanhang. Sådan kom han till The Guardian med 92 000 filer, sammanlagt en halv miljon dokument, från Afghanistan.

När materialet publicerades hade Assange ny framtoning och nytt uppdrag. Han hade gått från hacker till aktör på den internationella mediascenen, ett entreprenörskap som skulle kunna få pris av någon handelskammare - om det inte var så att han handlar med avslöjanden av regeringar och medlemmar i handelskammare.

NYT har kanske rätt när de porträtterar Assange som neurotisk. Men tidningen har fel när den hävdar att allt är "business as usual". Wikileaks och Assange har demonstrerat att makten över nyheterna inte längre delas mellan makthavare och finansiellt starka publicister som det varit sedan rotationspressarna började snurra på 1800-talet. Nu finns en tredje sorts spelare, källor som publicerar direkt. Och som blir mäktiga trots att de bara har några tusen på bankkontot.

Det mest förvånande i Kellers text är beskrivningen av det nära samarbetet mellan tidningen och Pentagon och amerikanska utrikesdepartementet. Makthavare och tidningsledningen förhandlar om vad som ska utelämnas.

För många individer var det nog tur att namn ströks, men samarbetet visar att media och politiker nästan står på samma sida, om än inte officiellt. Nätpublicisterna behöver däremot inte samarbeta eftersom de inte är stora institutioner som behöver skyddas, utan en lösa organisationer. De är mindre professionella, mindre genomtänkta, mer oförutsägbara. 

För NYT-chefen är Assange en karaktär i en Stieg Larsson-roman, vilket säger något om hur obegriplig han ter sig för etablerade medier. Och det säger också varför Assange anses så farlig. Vem än Assange är har Wikileaks bevisat att opinionsbildning förändrats på ett avgörande sätt.

Makthavarna är försvagade, men de stora förlorarna är etablerade media som förlorat både tolkningsföreträde och säljbara nyheter. Numera har New York Times knappt något samarbete med Wikileaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".