recension | litteratur

Granströms nya - en Bitterfittan 2.3?

"Ett trefaldigt drama som utspelas både bakom och framför kulisserna"
2:31 min

Helena Granström debuterade 2008 med boken Alltings mått, en civilisationskritisk essä. Senast kom Det barnsliga manifestet. Nu kommer bok nummer fyra, Infans.

Helena Granströms förrförra bok Osäkerhetsrelationen utspelades i det subatomära men framförallt som dialogmöte mellan medlemmarna i den kvantfysiska kvartetten Einstein, Bohr, Schrödinger och Heisenberg själv, han som först gav uttryck för den berömda osäkerheten. Hur långt hoppet än kan tyckas vara till det senaste verket: Infans, uttytt: jag talar, språklös och barn - så finns uppenbara beröringspunkter.

I bok nummer fyra tar Granström nämligen sig an en annan ytterst osäker relation: mamma, pappa, barn. Kärlekens och närhetens och gemenskapens villkor efter föräldrablivandet är sannolikt den mest adekvata sammanfattningen av Infans - som helt enkelt är den varelse, det barn som genom sin blotta språklösa närvaro sätter tillvaron och världen både i fråga och på spel.

Mamma-barn-symbiosen. Pappa-går-ut-ett-tag-igen-nojan. Betrakta-bilden-vetenskapligt, alternativt skriva-på-avhandling är ytterligare ett par parametrar som tycks få plats i ekorrhjulet.

Själva den belägenheten genomsyrar texten, texten föreställer sig denna belägenhet. Vad betyder det att tala under sådana förhållanden? Är replikerna äkta, realistiska, ironiska? Rentav desperata, tragiska, psykotiska?

Kanske uppstår här den där trassligheten, inte minst i förhållande till den bildvärld, som fungerar som en sorts spegel eller poetisk avställningsyta för det trefaldiga drama som utspelas både bakom och framför kulisserna: jag/han, jag/han, barnet/barnet/barnet.

Jag vet inte. Kanske är Infans "bara" en Bitterfittan 2.3. Tvåan står då för ett rejält genrebyte. Och trean för de uppenbara buggarna i den eftersträvade, och efterlysta, Helheten som ska tilldela fragmenten och segmenten deras efterlängtade mening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".