Diktsamling i massupplaga

En ny strategi prövas nu för att nå ut med poesi till en stor och bred publik.

Det är det nystartade förlaget Erik&Marie som ska ge ut en diktsamling i en upplaga på 325’000 exemplar. Vinsten är redan garanterad.

Boken, en varmt gul liten pocket är en diktantologi där Lasse Berghagen står för urvalet. ”Dikter i mitt hjärta” är titeln och för att göra det hela ännu mer folkligt så kommer den största delen av upplagan att distribueras tillsammans med veckotidningen Allers nu i juli. Den innehåller dikter av det äldre gardet som Bellman och Karin Boye, men också nyare dikt som av Håkan Hellström, Lina Ekdahl och Lasse Berghagen själv.

Bakom Erik&Marie förlag finns Erik Magntorn och Marie Pettersson som i vanliga fall arbetar på det betydligt smalare förlaget Ellerströms. Ett litet kvalitetsförlag som framförallt ger ut översatt poesi med upplagor på runt 800 exemplar.

Erik Magntorn och Marie Pettersson ville nå fler läsare än så och startade därför Erik&Marie förlag på egen hand.

- Vår tanke från början var att vi ville föra ut poesin till lite nyare läsare än dem som vi normalt har här på Ellerströms. För det är ju så svårt att nå ut med lyrik idag, säger Marie Pettersson.

Att nå ut kommer inte att bli något problem för premiärboken. Det var inga problem att få med Lasse Berghagen på tåget - han hade själv haft samma idé.

Efter det ringde Erik Magntorn och Marie Pettersson till Allers veckotidning och frågade ifall de skulle vilja samarbeta. Det föll direkt för kombinationen poesi och Lasse Berghagen, så i början av juli kommer 300 000 ex av ”Dikter i mitt hjärta” att följa med Allers tidning. De kvarvarande 25 000 exemplaren ska sedan säljas i bokhandeln.

Erik Magntorn och Marie Pettersson är vana vid att jobba med smal kvalitetsutgivning. Vilka förändringar har de då fått göra för att Erik & Maries utgivning ska passa den stora publik som de är ute efter? En är så klart att en kändis har valt och presenterat poesin.

- Själva grundidén att ha en person som har förankring bland folk gör vi inte normalt sett, här på Ellerströms. Här blir det dikterna i sig som får tala - och det är klart att det är en skillnad, säger Marie Pettersson.

Varför Lasse Berghagen?

- Just för att han har kombinationen att han är väldigt omtyckt bland människor och välkänd, samtidigt som han har en djup förankring i lyriken och i vistexten. Så det kändes ganska naturligt.

En annan skillnad är framsidornas utseende. Ellerströms böcker är sobra och avskalade. ”Dikter i mitt hjärta” är en kycklinggul pocketbok med grön text och en stor bild på Lasse Berghagen på framsidan.

- När vi gjorde formgivningen tänkte vi ganska mycket på att det skulle se somrigt ut. Att det skulle ha sommarfärger: solgult, gräsgrönt, himmelsblått. Det är klart att man tänker lite mer på att boken ska vara lite mer direkt eftersom våra läsare på Ellerströms är en skara som vi känner till redan, i ganska stor utsträckning. Och nu helt plötsligt ställs vi inför nya läsare och då behöver man vara lite mer rakt på, tror jag.

Vad funderar ni på för uppföljningar?

- Du, vi har faktiskt inte hunnit tänka på det!

E-Types bästa vikingasagor?

- Nej, det tror jag inte. Vårt specialområde är ju lyrik så det känns lite svårt att gå in i en annan genre, haha. Det är ju lyriken som vi diggar.

Therese Uddenfeldt

therese.uddenfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista