Författarförbundet i biblioteksprotest

Nacka kommun utanför Stockholm ska upphandla driften av sina sex folkbibliotek. Det får Författarförbundet, SFF, att reagera. Förbundet uppmanar nu sina medlemmar att demonstrera på plats i Nacka den 17 februari.

Samma dag ska SFF överlämna protestlistor med över 4 000 namn till kommunen.

"Bibliotekens bestånd av böcker och annat material ska ha relevans över tid och ämnesområden, och rikta sig till alla befolkningsgrupper. Detta är inte förenligt med vinstmaximering. Det leder till att bibliotekens roll som motvikt till det kommersiella utbudet och till marknadens kortsiktiga agerande sätts på spel", skriver ordföranden i SFF, Mats Söderlund, i ett utskick till medlemmarna.

Dagen därpå, 18 februari, fattar Svensk Biblioteksförenings styrelse beslut om huruvida man ska förhålla sig neutrala till bibliotekens driftsform. En rapport som kom före jul rekommenderade föreningen att hålla sig neutral i frågan men meningarna är delade i biblioteksbranschen.  

SR Kulturnytt

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".