1 av 2
Anders Franzéns sjöbod. Foto: Carl-Henrik Ankarberg/Länsstyrelsen i Stockholms län.
2 av 2
Anders Franzéns sjöbod. Foto: Carl-Henrik Ankarberg/Länsstyrelsen i Stockholms län.

Anders Franzéns sjöbod blir byggnadsminne

Stockholm har fått ett 19 kvadratmeter stort byggnadsminne. Det är Anders Franzén, mariningenjören som upptäckte regalskeppet Vasa, vars sjöbod i Dalarö Fiskarhamn som har förklarats till byggnadsminne.

Sjöboden, innehållandes ett pentry, en våningssäng och annars fylld av bilder, skyltar och verktyg, var platsen där Anders Franzén bedrev mycket av sin forskning. Sjöboden är sedan 1990 Anders Franzéns museum. Länsstyrelsen i Stockholms län bedömer att byggnaden har ett kulturhistoriskt värde då den påminner om Franzéns forskargärning.

– Byggnader får oftast skydd som byggnadsminnen utifrån arkitektoniska eller konstnärliga värden. I det här fallet är det kulturhistoriska värdet styrande, vilket gör det extra roligt, säger Carl-Henrik Ankarberg, förste antikvarie vid Länsstyrelsen.

– Sjöboden fungerade som bas för mycket av Anders Franzéns forskning. Det var här han utförde många av de kartstudier och sammanställningar av arkivdata som ledde fram till upptäckten av platsen där Vasa förliste. Förutom Vasa fann han bland annat regalskeppet Kronans förlisningsplats utanför Öland och vraket efter skeppet Gröne Jägare utanför Dalarö, säger Carl-Henrik Ankarberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".