Bill Clintons memoarer nagelfars av amerikanska kritiker

I USA fylls nu tidningarna av analyser av Bill Clintons uppmärksammade memoarer. New York Times som fick tag i boken redan tidigare har ju sagt sitt, men igår släpptes boken officiellt och alla amerikanska medier med självaktning recenserar nu mastodontverket som tryckts i 1,5 miljoner exemplar.

Här är den nu, en riktig tegelsten på 957 sidor. Bara registret till Clintons memoarbok är ungefär 40 sidor långt och just formatet är något som flera recensenter är kritiska till.

”My Life” är utmattande läsning tycker USA Today som klagar över att Bill Clinton är kortfattad när det gäller personliga avslöjanden och långrandig när han redogör för politiska debatter.

Men boken har sina ljusa stunder, skriver Newsweeks recensent. Speciellt när Clinton kärleksfullt återskapar sina pojkår i Arkansas och minns namnen på varenda lärare och varenda granne.

Associated Press tycker att den maniskt kronologiska berättarstilen är rent bedövande. Det är som att vara instängd i ett trångt rum med en sällskapssjuk man som insisterar på att läsa högt ur sin fickalmanacka. Dag för dag med start 1946, skriver AP.

När boken släpptes igår så var det en mycket välregisserad föreställning. Bokhandlare över hela USA höll nattöppet och TV direktsände från den obligatoriska boksigneringen. Det var som Harry Potter premiär för vuxna, sade en kommentator.

Bokförlaget har hållit hårt på embargot, men New York Times lyckades i alla fall få tag på ett exemplar av boken i förväg och kunde därför såga den grundligt redan i måndags. Det här ledde till att den lobbygrupp som står nära demokraterna genast gick till motattack och anklagade recensenten för faktafel och partiskhet. En påminnelse om att det här boksläppet också har politisk innebörd, och även om My Life inte direkt kommer att gå till historien som någon litterär milstolpe så är Bill Clintons memoarer redan en pr-mässig och ekonomisk succé.

Ginna Lindberg

ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".