1 av 2
Jafar Panahi avtjänar ett sex år långt fängelsestraff. Foto: Scanpix.
2 av 2
Jafar Panahis tomma stol.
Nyhet | Film

Öppet brev från Jafar Panahi på Berlins filmfestival

Den fängslade iranske regissören Jafar Panahi har skrivit ett öppet brev till Berlins filmfestival. I brevet skriver han att Irans regering har berövat honom möjligheten att tänka, skriva och göra film de kommande 20 åren, men att han kommer fortsätta drömma om en fri värld.

Jafar Panahi dömdes i december förra året till sex års fängelse för att ha propagerat mot den iranska regimen. I domen förbjöds han även att arbeta med film eller lämna landet under de närmsta 20 åren.

Hans fängslande väckte stark kritik, bland annat från Berlins filmfestival, där han sitter med i tävlingsjuryn. När juryn mötte pressen vid festivalens invigning fanns en tom stol med på podiet, som protest mot fängelsestraffet. Och nu har filmfestivalen offentliggjort ett öppet brev från Jafar Panahi på sin hemsida, där han beskriver sin situation.

"Verkligheten är den att jag har stoppats från att göra film de senaste fem åren, och nu har jag officiellt berövats den rättigheten för ytterligare 20 år. Men jag vet att jag kommer fortsätta göra mina drömmar till filmer i min fantasi", skriver Jafar Panahi.

"De har berövat mig möjligheten att se världen i 20 år. Jag hoppas att när jag är fri så ska jag kunna resa i en värld utan geografiska, etniska eller ideologiska barriärer, där människor lever tillsammans i frihet och fred oavsett tro eller övertygelser."

"Från och med nu, och under de kommande 20 åren är jag tvungen att vara tyst. Jag är tvungen att inte kunna se, jag är tvungen att inte kunna tänka, jag är tvungen att inte kunna göra film."

Det är oklart hur Berlins filmfestival kommit över brevet från Jafar Panahi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".