Kulturrådet har inlett samordningen av Strindbergsåret

P1 Morgon 12/1: Debatt mellan Stefan Bohman och Henrik Toremark
9:10 min

Regeringen har fått kritik för ett allt för snålt och allt för sent engagemang inför firandet av Strindbergsåret 2012. Frågan debatterades i fredagens interpellationsdebatt, samtidigt som Kulturrådet höll sitt första samordningsmöte med ett 40-tal aktörer som ska uppmärksamma jubileet, 100 år efter August Strindbergs död.

I fredagens interpellationsdebatt fick Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth frågor om regeringens syn på både Strindbergs betydelse och statens ansvar för att uppmärksamma kulturpersonligheter i allmänhet.

Kritiken har handlat dels om att det inte skjutits till mer pengar än de 200 000 kr Strindbergsmuseet får för ändamålet, och om att samordningen som ändå görs i Kulturrådets regi kommer för sent.

Kulturministern svarade att Kulturrådet "får använda" en miljon kronor för arbetet med att samordna insatserna och att det arbetet redan börjat. Att det dessutom redan finns ett engagemang från många aktörer tog hon som intäkt för att jubileumsåret kommer att bli en framgång.

Socialdemokraternas Berit Högman, ordförande för Kulturutskottet, kritiserade i sin tur att den miljonen tagits från budgeten för läsfrämjande insatser.

– Det kanske inte är Röda rummet man ägnar sig åt i läsfrämjande åtgärder, sa Högman

Vid kulturrådets möte deltog aktörer av varierande storlek, från Dramaten och Nationalmuseum, till Strindbersmuseet och Postmuseet. Det var första gången de inbjudna kunde träffas i kulturrådets regi och projektledare, Erik Titusson verkade nöjd med mötet.

– Vi kunde se att nya samarbeten tog form, berättar Titusson som fick uppdraget så sent som 10 januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".