Chimamanda Ngozi Adichie. Foto: Sören Andersson/Scanpix.
recension | litteratur

Ett trots med rötter och minne

Anneli Dufva: "Med mission att ständigt låta bilderna krocka."
2:26 min

Chimamanda Ngozi Adichie fick Orangepriset och har nått en stor läsekrets med den tjocka romanen En halv gul sol (2007), som handlar om Biafrakriget, inbördeskriget i Nigeria. Redan några år tidigare hade debuten Lila Hibiskus kommit ut. Hon är född i Nigeria 1977, men delar numera sin tid mellan Nigeria och USA. Hennes nya bok är en novellsamling som på svenska fått titeln Det där som nästan kväver dig, i översättning av Ragnar Strömberg.

När jag läste En halv gul sol, så slogs jag av kombinationen; å ena sidan en igenkännbar familjkrönika i akademisk miljö, och så, det andra: det hårda inbördeskriget inifrån. De helt nya perspektiven.  Och Lila Hibiskus präglas även den av motsättningar. Den skildrar en familj som lever i lyx, där fadern verkar för yttrandefrihet, men också är en tyrann i hemmet. 

I med Det där som nästan kväver dig så anar jag att just detta helt enkelt måste vara Chimamanda Ngozi Adichies mission som författare. Att ständigt låta bilderna krocka. Att utmana läsaren. Och i förlängningen, att öppna fler dörrar till Afrika.

Novellerna utspelar sig nästan alla i mötet mellan afrikanen och västvärlden. Skildringen av en workshop för afrikanska författare under ledning av brittiske Edward är lika rolig som sorglig.

Hela kontinenten är representerad och platsen är Sydafrika, men Edward vet förstås bäst, expert på afrikansk litteratur som han är. "Inte trovärdigt" säger han, "inte typiskt afrikanskt" när författarna läser sina texter för varandra.

Man känner Adichies vrede över att han tar sig tolkningsföreträde till det som är hennes. "Men varför säger vi ingenting?" frågar sig Ujunwa i den novellen.

USA är platsen för flera av de andra novellerna. Där den högutbildade afrikanen ser visumvinsten bli till besvikelse. Att det finns en trotsig självmedvetenhet i besvikelsen, det förstärker bara känslan av att Adichie vill skriva sig upp och bort ur gamla nedärvda koloniala mönster.

Det är också ett trots med rötter och minne, av de starka dofter och smaker som är Nigeria, Lagos, hemma. Kokosris, pepparsoppa, palmolja. Farmors trädgård där grenarna flätades samman och mango dök upp i cashewträden och guava i mangoträden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".