Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyheter | Konst

Lokal kritik mot nationellt hyllat konstmuseum

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 07.45
"Inte intresserad av videoinstallationer"
(2:16 min)
Foto: Simon Leijnse/SR

Sedan Kalmar konstmuseum invigdes 2008 har flera utställningar nått framgångar båda nationellt och internationellt. Lokalbefolkningen har dock inte låtit sig imponeras och nu har debatten om vad som är bra konst tagit fart. Utställningarna som visats är tråkiga och svåra att förstå, menar kritiker.

– Det verkar som om det inte händer någonting. Jag tyckte det var någonting i tidningen härom dagen, att det var skitutställningar, säger Kalmarbon P-O Danielsson.

– Och sen är det fel konst. Det är modern konst, videokonst, och vad det nu är de pratar om, säger Mona Danielsson.

– Jag har hört att det är mycket videoinstallationer, och det är jag inte intresserad av, säger Carolina Rosengardten.

Kritikerframgångarna för Kalmar konstmuseum har inte gått hand i hand med besökssiffrorna och i den lokala debatten anklagas nu museichefen Bengt-Olof Johansson för att ha tagit på sig rollen som folkets uppfostrare i vad som är god smak.

Inför bygget av det nya museet inne i stadsparken var många kalmarbor starkt kritiska till husets placering och arkitektur, nu är det innehållet som ifrågasätts. Konsten är tråkig och svårbegriplig, framför allt är det videokonsten som kritiseras.

Bland annat deckarförfattaren Tomas Arvidsson som har drivit debatten i tidningen Barometern den senaste veckan

– Samhället satsade 50 miljoner för att få ett bättre museum, och vi fick ett museum där besökssiffrorna viker, då måste man bry sig om det på något sätt, säger Tomas Arvidsson.

Besökssiffrorna till det nya museet minskade från 38 000 under invigningsåret 2008 till 22 500 besökare 2010. Samtidigt fortsätter konstföreningen tappa medlemmar och Tomas Arvidsson tycker att museets ledning förnekar problemen:

Tomas Arvidsson och fler med honom tycker att Kalmar Konstmuseum borde se över sitt utställningsprogram.

Det trots att programmet har gett museet ökade anslag från statens kulturråd och fina recensioner i riksmedia; förra höstens utställning om svensk konceptkonst till exempel, var en efterlängtad kulturgärning, enligt Kulturnyheterna i SVT.

Museichefen Bengt-Olof Johansson håller med om att det behövs mer publikarbete i form av både bussresor och pedagogisk marknadsföring. Han menar dock att utställningsprogrammet borde locka även den lokala publiken. 

– Vårt utställningsprogram var förra året långt mycket bredare och långt mycket djupare än det någonsin varit på både gamla och nya museet, säger Johansson.

Som ett sätt att möta debatten om vad som är bra konst i Kalmar ska medlemmarna i Kalmar konstförening få chans att arrangera egna utställningar i Konstmuseets bibliotek.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".