Den tyske filmmakaren Uwe Boll tänker stämma Berlins filmfestival. Foto: Jeff Hitchcock.

Regissören Uwe Boll stämmer Berlins filmfestival

Den tyske filmmakaren Uwe Boll är inte direkt känd för att göra bra filmer eller tåla kritik. Nu tänker han stämma Berlins filmfestival för att han varit tvungen att betala 125 euro i anmälningsavgift, som vissa andra filmer inte behövt betala. "De kämpar mot mig", säger Boll.

Regissören säger att han tänker vidta rättsliga åtgärder mot Berlins filmfestival eftersom de inte visar hans senaste film "Auschwitz". Uwe Boll hade anmält filmen till festivalen, men när han vägrade att betala 125 euro i anmälningsavgift antogs den inte. Boll menar att festivalen, med chefen Dieter Kosslick i spetsen, är partisk i uttagningsprocessen, och inte bedömer filmer efter deras kvaliteter.

– Dieter Kosslick har kämpat mot mig de senaste 25 åren i egenskap av Berlins festivaldirektör och innan det när han var chef för NRW Filmstiftung. Jag tror inte att Berlins filmfestival behandlar alla filmer rättvist. Kosslick har överenskommelser med de stora filmbolagen och bjuder in sina gamla kompisar från Filmstiftung-dagarna. Det finns ingen rättvis konkurrens, säger Uwe Boll till Hollywood Reporter.

Enligt Boll var många filmer, framförallt Hollywoodfilmer, inte tvungna att betala anmälningsavgiften. Berlins filmfestival säger att Uwe Boll inte har något att komma med.

– Anmälningsavgiften krävs bara för filmer som anmäler sig till festivalen. Våra stadgar tillåter oss att avstå från avgiften för filmer som vi bjuder in, vilket är fallet för många filmer utanför Tyskland. Det är helt legalt, säger presschefen Frauke Greiner till Hollywood Reporter.

Uwe Boll har gjort karriär på att göra filmer av tv- och datorspel. Filmerna har nästan undantagslöst sågats av filmkritiker, men Boll själv säger sig vara missförstådd. Uwe Boll har utmanat, mött och besegrat fem filmkritiker i boxningsringen efter att de sågat en av hans filmer.

Filmer i urval:

  • Auschwitz
  • Tunnel Rats
  • Far Cry
  • BloodRayne 2: Deliverance
  • Postal
  • BloodRayne
  • Alone in the Dark
  • House of the Dead
  • Heart of America
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".