1 av 2
Konstnärsduon Simka är förvånad över tonfallet i åklagarens överklagan till hovrätten. Foto: Antonius van Arkel/Simka. Montage: SR.
2 av 2
Konstnärsduon Simkas installation Blick. Foto: Antonius van Arkel/Simka.
Nyhet | Konst

Åtalet mot konstnärsduon Simka tas upp i hovrätten

Simon Häggblom: ”Överklagan är ett väldigt magstarkt påhopp”
1:31 min

I dag inleds rättegången mot konstnärsduon Simka i Svea hovrätt för brott mot områdesskydd. Det var 2008 som Simon Häggblom och Karin Lind uppförde installationen Blick på Öja-Landsort och då borrade hål i berget för att fästa skulpturerna. I våras friade tingsrätten konstnärerna från misstankar om brott. Men nu har det gått vidare till hovrätten.

Det är kammaråklagare Leif Johansson som tagit fallet vidare. I sin överklagan till hovrätten, skriver han att:

"Vi förfasas ju med rätta över och åtalar ungdomar för att de klottrar på husväggar och i tunnelbanor m.m. Hur skall man då inte kunna begära att de misstänkta skall kunna läsa innantill och respektera de regler som övriga samhällsmedborgare respekterar."

Simkas Simon Häggblom blev mycket förvånad över att åklagaren tog fallet vidare och över tonläget i överklagan.

– Det är ett väldigt magstarkt påhopp, mer ett känslomässigt påhopp än ett juridiskt. Där han försöker förlöjliga och förminska oss och skriver att vi är dumma i huvudet och stövlar omkring i naturen. De flesta som läst hans skriverier tar sig för pannan och undrar "är detta sant?" Min bedömning är att inte ens åklagaren tror att han kommer vinna detta mål.

Men Leif Johansson drar en parallell till konstnärerna Cristo och Jeanne-Claude som har gjort flera storskaliga installationer i naturen och han säger att det behövs ett klargörande av vad man har rätt att göra eller inte göra i ett naturreservat. Leif Johansson tycker inte att tonläget i överklagan är anmärkningsvärt.

– Det är mer för att tydliggöra problemet, jag tyckte att tingsrätten tappade bort det. Det var inte för att vara irritabel. Vi har ju det problemet, vi miljöåklagare, att man inte riktigt lyssnar på vad vi säger. Som jag säger, den här bulgaren och fransyskan, de håller ju på med storskaliga utställningar i naturen och det kan ju bli så här också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".