Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Recension | Film

Kokvinnorna ger nutidsmänniskan något att bita i

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 08.54
Drömmen om den lilla röda stugan verkar ha evigt liv i den svenska folksjälen
(3:21 min)
1 av 9
Kokvinnorna Inger och Britt mjölkar sina kor för hand. Foto: Folkets Bio.
2 av 9
Inger är systern som står med en fot i civilisationen. Foto: Folkets Bio.
3 av 9
Systrarna i Kokvinnorna mjölkar med livet som insats. Foto: Folkets Bio.
4 av 9
Systrarna är förmodligen de allra sista som levererar sin handmjölkade mjölk till Arla. Foto: Folkets Bio.
5 av 9
Drömmen om den lilla röda stugan? Foto: Folkets Bio.
6 av 9
Kokvinnorna trotsar den nya tidens krav. Foto: Folkets Bio.
7 av 9
Att mjölka för hand sätter sina spår på människokroppen. Foto: Folkets Bio.
8 av 9
Regissören Peter Gerdehag tillsammans med Stina. Foto: Folkets Bio.
9 av 9
Kokvinnorna, systrarna Inger och Britt. Foto: Folkets Bio

Dokumentären Hästmannen kom 2006 och skildringen av Stig-Anders Svenssons amish-liknande liv på den småländska landsbygden väckte stor uppmärksamhet. Nyfikenheten på den som väljer att leva sitt liv enligt uråldriga traditioner med hästar spända framför auktionsfyndade jordbruksredskap var stor. Nu är upphovsmakarna till Hästmannen, Peter Gerdehag och Tell Aulin, tillbaka med en ny dokumentär, den här gången med två äldre systrar och deras kor i huvudrollerna. En syster är kvar på gården, den andra kommer och hjälper till.

Drömmen om den lilla röda stugan verkar ha evigt liv i den svenska folksjälen. Trots att allt fler bor i storstäder och de som klättrade över gärdsgårdar och gick barfota till skolan blir allt äldre och dör undan, så är det som om nästan alla har en inre fantasi om att det Verkliga livet, det som människan är Menad för, är ett slags Astrid Lindgren-värld av korvstoppning och tussilago och höbossiga lador.

En som med livet som insats lever den drömmen är Britt i Kokvinnorna. Hon är en bra bit över 70 och bor kvar på sin barndomsgård i Halland. Och trots att kroppen är dubbelvikt av skador efter alla gånger hon blivit sparkad av korna, envisas hon med att driva gården vidare.

All energi går åt att handmjölka korna, hennes toviga hår är fullt av halmstrån, och hon somnar ofta på mjölkpallen av utmattning. Ett skäl till att hennes kropp är så förstörd är att hon inte tog sig tid att gå till doktorn när bäckenet var brutet. Gården måste ju skötas.

Allt detta skulle framstå som en excentrisk gammal dams högst unika levnadsöde om det inte vore så att min egen familj är full av personer som aldrig lyssnat på råd eller låtit förnuftet styra. När min mormor bröt armen ute på ön gjorde hon ett stödförband av pinnar och hoppade över läkarbesöket. Armen läkte snett och värkte sedan resten av livet.

Det som Britt och Kokvinnorna påminner om är att sida vid sida med vår njutningslystna, konsumtionsinriktade slappartillvaro, finns ett slags biblisk kamp med elementen. Urmänniskans kamp med vädrets makter, den egna kroppens skröplighet och bristen på pengar. Då blir det där skygglappsautistiska sättet att aldrig lyssna begripligt. Men den där blinda envisheten skördar också offer.

I Kokvinnorna är det systern Inger som står med en fot i civilisationen med ett prydligt hem och barnbarn, som är nära att stressa sig till döds för att hjälpa sin sturiga storasyster att mjölka. Raseri och lojalitet i en dödlig blandning. Men om något är obegripligt i denna film, så är det när Britt som kastat ut friare, valt bort barn, förstört sin kropp och lever i ett kaos av smuts, flugor och oläkta bensår, säger, att om hon fick leva om sitt liv skulle hon göra det likadant.

Det är något att bita i för oss evigt missnöjda nutidsmänniskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".