facklitteratur

Friedländer om att skriva Tysklands historia

1:34 min

Historikern Saul Friedländer födde 1932 i Prag. Båda hans föräldrar dog i Auschwitz, själv överlevde han, gömd i en katolsk skola i Frankrike. Friedländer tog sig efter kriget till Israel, men lever numera i Kalifornien. Han är fortfarande verksam och andra delen av hans jätteprojekt Tredje riket och judarna finns nu på svenska. Utrotningens år 1939-1945 kallas den, en uppföljare till Förföljelsens år, som skildrade åren 33-39.

 – De här böckerna kom faktiskt till som en reaktion på det som brukar kallas historiker-striden i Tyskland i mitten av 80-talet och som började med ett ifrågasättande av det särskilda med både förintelsen och nazismen ur ett historiskt perspektiv, säger Saul Friedländer.

Och där det också av vissa hävdades att judarna själva var oförmögna att skriva om tredje riket - att de var för subjektiva för att kunna göra det.

– Det sas att vi bar med oss ett "mytiskt minne" som måste respekteras men som utgjorde ett hinder för att kunna skriva tysk historia.

Något som fick Saul Friedländer att bestämma sig för att det var ett nödvändigt projekt - ett livsprojekt.

– Det fick mig verkligen att tänka, jag måste ägna år åt att försöka skriva just den historien som det sades att vi var oförmögna att skriva, säger Saul Friedländer.

Hör en längre intervju med Saul Friedländer, samt bland annat en intervju med författaren Avraham Burg, i Kulturradion Kosmo där temat den här veckan är Förintelsen. 16.03 på lördag.

Anneli Dufva

Kulturnytt
anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista