Singapore gillar inte lesbisk film

2:45 min

I Singapore har den hårda filmcensuren blivit ett debattämne igen. Censurmyndigheten har slagit till mot den Oscarnominerade filmen The Kids Are All Right.

När jag bodde med familjen i Singapore för drygt tio år sen, fick vi en juklapp från min svåger David, skickad per post. Dumt nog hade han deklarerat att det var en videofilm i försändelsen.

Jag blev kallad till censurmyndigheten för att i förväg packa upp julklappen. Det var den svenska filmen Adam och Eva. Det är en familjefilm, försäkrade jag, men det hjälpte inte: En film som heter Adam och Eva måste gå igenom censurprocessen.

En vecka senare fick jag larva iväg till censurmyndigheten och betala en rejäl slant för att få tillbaka vår julklapp. Filmupplevelsen blev intressant: På flera ställen hade scener ersatts med myrornas krig. Censorerna trycker helt enkelt på inspelningsknappen när det kommer ett olämpligt innehåll.

Turligt nog följde det med ett censurprotokoll, så vi kunde försöka fantisera ihop luckorna själva: "Woman emerging from lake, full frontal nudity". Kvinna på väg upp ur en sjö, sedd helt naken framifrån, löd en fantasieggande motivering till myrkriget. Och den roliga scenen när paret försöker få till det under en filt, var också borta: Ett kopulerande par under en filt, flera ställningar, konstaterade censorn strängt i protokollet.

Nu, snart 15 år senare, är censuren hett debatterad i Singapore. Distributören har förlorat sitt sista överklagande: Den Oscarsnominerade filmen the Kids Are All Right med bland andra Anette Benning och Julian More, har fått sin överklagan avslagen: Filmen är censurerad, det som är kvar har fått den högsta säkerhetsklassningen: R21! Det betyder att den är för farlig för folk under 21 år.

Dessutom har censurmyndigheten kommit på en innovation: Filmen får bara finnas i en kopia i Singapore och denna enda kopia får bara visas på vissa utvalda biografer inne i City.

The Kids Are All Right handlar om ett lesbiskt par som har två tonåriga barn. Anette Benning är Oscarsnominerad för bästa kvinnliga huvudroll. Censurmyndigheten konstaterar i sitt utslag, att filmen solklart bryter mot reglerna i Singapore: "Filmer som uppmuntrar eller normaliserar en homosexuell livsstil är inte tillåtna", står det i statuterna.

Trots censurreglerna har Singapore en årlig filmfestival. Den förra chefen för festivalen, Lesley Ho, säger till tidningen Straits Times: "Kära nån, jag vet inte vad jag ska säga. Jag trodde vi hade växt upp".

Möjligen är det ett positivt tecken, att beslutet alls får kritiseras i de regeringskontrollerade medierna.

Staffan Sonning, London

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista