Bokhandelsjätte i konkurs

1:17 min

USAs näst största bokhandelskedja Borders har ansökt om konkurs. Företaget har inte lyckats acklimatisera sig till den nya miljön med köp över internet och läsplattor.

Tecknen i skyn har funnits länge och Borders har försökt orientera sig bort från bara böcker, i deras affärer har man istället kunna tillverka sin egen CD eller ladda ner musik. Men inget har hjälpt och nu har företaget ansökt om konkurs. Enligt den amerikanska lagstiftningen innebär det inte nödvändigtvis det definitiva slutet för företaget.

I bästa fall kan Borders leva vidare men efter att ha omstrukturerats, i så fall kommer åtminstone en tredjedel av företagets 1 700 affärer att stängas och en stor del av de 20 000 anställda kommer att sägas upp.

Borders, som ett tag sågs som ljuset på bokhandlarhimlen, har trots stora ansträngningar inte lyckats anpassa sig till de nya tiderna när böcker ofta köps på nätet eller där man laddar ner sin bok på en läsplatta. USA:s jättelika varuhuskedja Walmart har också inneburit ökad konkurrens. Till det kommer att bokförsäljningen i USA oavsett form har minskat.

Den största kedjan Barnes&Noble har haft samma problem men har hittills ridit ut stormen. Bokförsäljare nummer ett i USA är numera - näthandlaren - Amazon.

Sten Sjöström, New York

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.