Moore gillas av amerikanska recensenter

På midsommarafton det premiär för Michael Moores ”Fahrenheit 9/11” på biografer i hela USA. Och amerikanska recensenter ger filmen ett varmt mottagande.

Michael Moores kontroversiella anti-Bush-film möts med öppna famnen av den amerikanska kritikerkåren, som tycker att Moore lyckas vara både övertygande och underhållande.

Ingen kommer att bli uttråkad, skriver USA Today, filmens dräpande attack på kriget i Irak och George Bushs presidentskap är informativ, provokativ, skrämmande, fängslande och rolig, skriver tidningen som kallar Moores film för ”årets måste”.

Los Angeles Times går ännu längre och hyllar ”Fahrenheit 9/11” som en milstolpe i amerikansk filmhistoria.

- Det är tveklöst propaganda, men propaganda är som mest effektiv när den bygger på sanning, skriver tidningen.

Och Boston Herald spär på: ”i en tid när filmindustrin serverar oss sockersött och innehållslöst skräp, så har Moore gett tittarna ny aptit på rått kött”.

Men en del recensenter tycker att Micahel Moore tar i för mycket:

Daily Herald i Chicago skriver att det är en films som inte låter tittarna dra några egna slutsatser - Moores svada gör filmen mindre övertygande, skriver Daily Herald. ”Michael Moores värsta fiende finns inte i Bushadministrationen - han bär baseballkeps och viftar med en mikrofon”, skriver Daily Herald.

Ginna Lindberg, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista