Geert Wilders måltavla för karikatyrfest

I Holland har vad som kallas karikatyrkontrovers 2.0, som en efterföljare till Muhammedkarikatyren, börjat växa till sig. Men den här gången är det politikern Geert Wilders som avbildats.

Wilders leder det främlingsfientliga Frihetspartiet PVV och föreslog i fredags att de han kallar "slödder", människor som orsakar problem för landet, borde flyttas ut ur städerna till en sorts läger. Det rapporterar danska Politiken.

Som en direkt respons på förslaget tecknade konstnären Adriaan Soeterbroek en karikatyr föreställandes en man med pistol i bältet som kommenderar ett antal flyktingar in i en dusch bakom ett taggtrådsstängsel. Mannen har Wilders hårsvall och flyktingarna bär en skylt på bröstet som ska visar att de är uttagna till ett sånt föreslaget läger.

Bilden publicerades i ett forum på en holländsk radiostations hemsida. Wilders skulle under onsdagen ha varit med i ett av kanalens radioprogram, men sa att han inte kunde vara med i en kanal som utmålar honom som nazist.

Som svar på Wilders försök att få kanalen att plocka bort bilden, har de istället bjudit in till en "karikatyrfest" och uppmanat andra att porträttera PVV-ledaren. Sedan är tanken att Wilders själv ska bjudas in för att avgöra vilka bilder som är okej och vilka som är opassande.