recension | film

Det goda i tillvaron blir synligt med Margueritte

Ömsint påtande i jorden
1:58 min

Möjligen är Jean Becker en smula känd för sin film Dialogue avec mon gardinier, med Daniel Auteuil, trots att den inte visats i Sverige. Nu kommer i vilket fall Mina eftermiddagar med Margueritte, med Gisèle Casadesus och Gérard Depardieu i huvudrollerna.

För den som minns Gérard Depardieu som den oavbrutet vältalande och obotligt revolutionäre Danton i Andrzej Wajdas filmatisering av Stanislawa Przybyszewskas Affären Danton, kan det innebära vissa svårigheter att föreställa sig samma Depardieu som den dyslektiske och formellt obildade Germain Chazes i Jean Beckers film Mina eftermiddagar med Margueritte.

Men här är han i all sin oemotståndliga prakt, i snickarbyxor, ömsint påtande i jorden kring sina lökar och allehanda tomater, fortsatt grälande med sin gamla mamma, påträngande frispråkig på krogen, kärleksfullt fysisk tillsammans med sin älskade busschaufför och så framförallt som minnesgod duvbetraktare med ett träffsäkert namn på var och en av sina kuttrande vänner.

Det är också i den lilla stadsparken som han träffar den 95-åriga Margueritte som ska inviga honom i de litterära äventyren, med början i Albert Camus' Pesten. I tillägg till allt detta de korta men distinkta återblickarna på hans olyckliga barndom.

Försöker man insupa den här historien som en vardagsrealistisk och psykologiskt trovärdig skildring från ett pittoreskt landsbygds-Frankrike kan man nog lätt få nog av allt det välartade, både det välartat hemska och det välartat välartade.

Ser man i stället Mina eftermiddagar med Margueritte som en moralitet, där det goda i den onda tillvaron så småningom blir synligt, snarare än att avgrunderna under den fina tillvaron avslöjas, som ju är den gängse lutherska gången. Då kan Beckers film bli en rätt upplyftande bagatell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".