recension | film

Utplattat när tecknad serie blir film

1:39 min

Stephen Frears har som regissör arbetat med sex olika skådespelare som nominerade till oscarsstyatyetten för bästa kvinnliga huvudroll. Helen Mirren fick också en oscar för sin insats i Frears The Queen 2006. Hans nya film, Tamara Drewe, har Gemma Arterton i huvudrollen. Filmen är baserad på en tecknad serie av Posy Simmonds, i sin tur baserad på en Thomas Hardy-klassiker.

Tamara är den unga journalisten som återvänder till sin barndomsby för att ta hand om sin mammas dödsbo. Som barn var hon känd för sin jättelika näsa, nu är hon plastikopererad och jättesnygg och traktens män tappar genast hakan.

Makarna Hardiment driver en gård där författare kan hyra in sig för att få skrivro, frisk luft och vacker utsikt. Och på denna natursköna plats blir det såklart förvecklingar, det blir otrohetsaffärer, idoldyrkan, tonårshyss, gammal barndomskärlek som aldrig rostar och ungefär lika många kakor som kor.

Det lovar runt det här: härlig intrig på engelsk grönkullig landsbygd, pittoreska stenhus, stjärnskottet Gemma Arterton i huvudrollen och Roger Allam som sliskig deckarförfattare.

Alltihop dirigerat av Stephen Frears. En regissör som visat att han både kan hantera återhållsam stramhet i The Queen, och klassisk romantisk komedi i High Fidelity. Men att göra film av en serie där en mängd figurer får puttra på i mindre bihistorier, det är tyvärr inte riktigt lika lyckat.

Fnissigt ibland, men det kan tyvärr inte väga upp det alltför utplattade berättandet. Och när den undersköna unga kvinnan inleder en affär med den tjurige äldre mannen, känns det bara: obegripligt.