Reportage Konst

Konstmässornas helg blandar borstj och bäbisar

3:22 min

I dag öppnar konstmässorna Supermarket på Kulturhuset och Market på Konstakademien i Stockholm. Konstverken är en vild blandning av mat, skulpturer, storskaligt fotografi och bäbisar på film.

På Supermarket snickras det för fullt in i det sista. Här samsas 70 konstnärsdrivna gallerier från hela världen med olika slags tekniker. Och det finns till och med en slags av levande hemsida i form av tavlor med påståenden som betraktaren kan välja att gilla eller ogilla. Det är konstnärsgruppen Kultivator som med publikens medverkan vill skapa ett manifest för konst och jordbruk.

– Vi ska ignorera nationella gränser och vägra utnyttja fördelar som vi har fått genom historiska brott. Vi ska uppgradera våra husdjur till att bli våra medarbetare. Det gillar jag,  säger Mathiev Vreijman.

Det är han som läser upp de här påståendena. Han vill verka för en konst som är närmare jorden och ett mer konstnärligt jordbruk. Också en trappa ner byggs det broar mellan konsten och matproduktionen. Gruppen Oberlist från Moldavien kommer att sälja borstj, rysk rödbetssoppa, under helgen för att finansiera en politiskt oberoende kulturtidskrift i hemlandet.

– Det är också en metafor för hur en ekonomisk modell från södra Europa fungerar i väst, säger Uz Vladimir.

Uz Vladimir tror att en världsomspännande snabbmatkedja som säljer borstj kunde bli stommen för ett nytt konstliv i Moldavien.

Men bland övriga gallerier finns det flera som är direkt oroade för konstens överlevnad. På plan 3 står en hel livbåt till konstens förfogande. Och konstnärerna Mnky Bizz Group tar till ännu mer drastiska metoder och har skapat en prototyp till en likkista för all utgången och omodern konst. I den man kan lägga sina gamla verk till vila på ett värdigt sätt.

Men av myllret på Supermarket att döma går det faktiskt ingen nöd på konsten alls. Och det gör det inte heller på Market som äger rum i Konstakademiens hallar även om publiken här är lite mer dämpad och rör sig i något värdigare processioner.

Det vill säga ända tills de kommer till Johannes Nyholms film Las Palmas. Där står nämligen en hel hög konstkännare och småfnissar när de ser en ettårig flicka, utklädd till en vuxen kvinna, vakna upp i ett slags turistparadis i dockformat. Flickan börjar dricka små glas vin, äta glass, dansa på bardisken, ja till slut trasha stället. Ända tills innehavaren ber bäbisen betala. Då hoppar hon på motorcykeln och drar.

I ett annat rum finns Tony Cragg representerad i form av två raukformade skulpturer som visar sig fulla av mänskliga profiler när man går runt dem. På en annan vägg hänger Olafur Eliassons fotografier av slitna träpinnar, märken utplacerade längs vandringsleder. Och så finns där Topi Routsalainens stora, målning Huddle där grå, tunga kroppar liksom hänger på varandra i någon slags avslagen teambuildingsfest.

Och ja, i jämförelse med verken på Supermarket är skalan på verken på Market generellt sätt större, och det skulle krävas ganska många tallrikar borstj för att motsvara storleken på de här prislapparna.

Förutom Market och Supermarket öppnar också konstmässan Art Anglais på Scandic Anglais i helgen.

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista