Samtal Teater

Dramaten: "Att vara eller inte vara - en nationalscen"

2:09 min

Vad är meningen med en svensk nationalscen? Vad ska man spela på den och vem ska man vända sig till? Det var frågor som diskuterades på Dramatens Lilla Scen i Stockholm i lördags.

– Teatern är en bildningsanstalt mina herrar, den är ett vapen som är ganska farligt, därför bör staten ta hand om saken och noga övervaka att icke vapnet vändes mot regeringen, säger skådespelaren Andreas Rothlin Svensson. 

Ja, så tyckte riksdagsmannen Håkan Olsson på 1880 talet, i alla fall enligt August Strindbergs satiriska penna. Beskrivningen av tidens obildade politiker som gärna superar med självförhärligande skådespelare överbryggade i ett slag tiden som gått från det att Dramaten var privat finansierad till dagens uppdrag som nationalscen med anslag från staten.

Men hur ska då Dramaten förhålla sig till det politiskt laddade adjektivet "nationell" i en tid när både företag, politiker och privatpersoner agerar på en global arena?

Filosofen Bengt Kristensson Uggla hävdade att en nationalscen ska förvalta kulturarvet, framför allt för att landets historia inte ska förskönas eller glömmas. Och samtidigt ska en nationalteater kunna konsten att tänka annorlunda, och därigenom vara en samhällskritiker. 

Journalisten och kritikern Ulrika Knutson påminde om hur rockgruppen Nationalteatern blev en del av det svenska kulturarvet just genom sin samhällskritik. Samtidigt förordade hon den litterära bildningen som en tydligare del av skolans hörnstenar eftersom det är något hon är rädd håller på att försvinna idag.

Regissören Farnaz Arbabi var direkt nyfiken på att se mer teater ur det svenska kulturarvet. Hon frågade sig om äldre svensk dramatik kan göras relevant idag?

Dramatenchefen Marie-Louise Ekman kritiserade i sin tur hur politiker talar om Dramaten, som något som måste subventioneras, till skillnad från väggbyggen och sjukhus som är självklara delar av samhällsbyggandet. I en digitaliserad värld där människor är solitärer bakom sina datorskärmar blir Dramatens uppgift som förmedlare av gemensamma upplevelser och minnen ännu viktigare, tyckte hon.

Samtalet på Dramaten filmades och kommer visas i av Utbildningsradion om ett par veckor.

Fråga

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista