FILMFESTIVALEN I BERLIN

Guldbjörnen till iranskt familjedrama

1:13 min

Vid filmfestivalen i Berlin gick det främsta priset, Guldbjörnen, på lördagen till det iranska familjedramat Nader och Simin; en separation. Filmen, av regissören Asghar Farhadi, var favorit till priset.

Den skildrar ett äktenskap i sönderfall, och speglar konflikten mellan sträng religiös fromhet och förändrade värderingar hos de välutbildade i Irans städer.
     Även filmens skådespelare prisades. De tre kvinnorna i ensemblen, Sareh Bayat, Sarina Farhadi och Leila Hatami tilldelades tillsammans Silverbjörnen för bästa kvinnliga skådepelare och de tre männen, Peyman Moadi, Ali Asghar Shahbazi och Babak Karimi fick dela på priset för bästa manliga skådespelarinsatser.

Den tyske regissören Ulrich Köhler belönades med en Silverbjörn för bästa regi för sin film Sömnsjuka. Juryns stora pris, Silverbjörnen för bästa film, gick till den ungerska filmskaparen Béla Tarr för hans film Hästen i Turin. Den svenska filmen Apflickorna som nyligen vann flera priser på filmfestivalen i Göteborg fick ett hedersomnämnande i Berlin. Apflickorna är regisserad av Lisa Aschan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista