Ingmar Bergman-vecka på Fårö kan bli ny tradition

Under den närmaste veckan anordnas i Fårösund och på Fårö den första Ingmar Bergman-veckan, som är tänkt att bli ett varje sommar återkommande evenemang där filmforskare och filmkritiker samlas för att i sin rätta miljö titta på och analysera Bergmans filmer.

- Han heter Andreas Winkelman och är 48 år gammal. Sedan lång tid bor han ensam i det här huset på en ö ute i havet.

Så inleder Ingmar Bergman själv ”En passion”, en av de på Fårö inspelade filmer som står i centrum för den Bergman-vecka som ikväll invigs i Kustateljéns rymliga lokaler i Fårösund. Kustateljén, där det gotländska kustartilleriet förut härskade men som nu omvandlats till filmstudio med eldsjälen Arne Carlsson i spetsen, fotografen Arne Carlsson, som under denna Bergman-vecka kan berätta för nyfikna forskare om hur han blev en av den store regissörens många trogna medarbetare:

- Det var 1967, då Bergman och Svensk filmindustri gjorde en långfilm på Gotland och Fårö som hette ”Skammen”. För att hålla nere kostnaderna sög man upp Fårö-bor som snickare och målare. De behövde någon som körde bilar också, så jag sökte och fick tjänsten under den här filmen på hösten 1967. Så började det.

Det är inte bara filmremsans väg genom projektorn i Fårö-filmen ”Persona” som kommer att kittla alla tillresta Bergman-fantaster och filmstudenter från Högskolan i Visby, här bjuds också på seminarier med filmforskaren Maaret Koskinen och journalisten Marie Nyreröd och filmarkeologiska bussturer till de platser på Fårö där viktiga scener ur olika Bergman-filmer spelats in. Bergman-veckans arrangör, den ideella föreningen Fårö filmcenter som bildades i våras, tänker också skapa en årligen återkommande sommarakademi och inbjuda till diskussion om filmkonstens roll i svensk kulturpolitik.

Upphovet till allt detta, Fårö-gubben Bergman själv, kommer säkert inte att visa sig annat än som osalig ande under den vargtimme mellan natt och gryning då alla utmattade filmforskare och filmkritiker sover sin allra sötaste sömn.

Lars Lönnroth

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".