Förbjuden film på Moskvas filmfestival

Igår avslutades Moskvas filmfestival och detta år fick festivalen politisk laddning. Anledningen var den vitryska filmen ”Mysterious Adventures” som har blivit förbjuden i hemlandet.

Scenen är Vitryssland under andra världskriget. En tonårig pojke och en skäggig man går tillsammans i snön. Mannen bär ett gevär och en pälsmössa med ett rött band. Han är partisan, frihetskämpe, som slåss mot nazisterna. Men han har också en mörkare sida - han har ett kriminellt förflutet och lär pojken att våldta och supa. I en annan parallell handling vårdar en vitrysk kvinna en skadad tysk soldat.

Myndigheterna i Vitryssland har förbjudit filmen med motiveringen att den inte ger en riktig bild av kriget, att krigsveteraner kan uppröras och att ungdomar kan påverkas negativt av den. På Moskvas filmfestival har den dock visats.

Den är gjord med en liten budget på bara ett par hundra tusen kronor. Den 32-årige regissören Andrei Kundinenko säger att han ville göra en film som visar vad som händer i ett krig och att människor formas av sin omgivning. En humanistisk film.

Vitryssland har under presidenten Lukasjenko kanske blivit den av de forna Sovjetstaterna som mest liknar det gamla Sovjet. Landet har nästan bara statsägda tv- och radiokanaler och få om ens någon oberoende tidning. Och filmer som förbjuds.

- Men, säger regissören, bättre reklam för filmen än så här kunde vi inte få.

Edvard Unsgaard, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista