TV-avgiften kan försvinna om två år

Radio- och Tv-licensen kan avskaffas redan 2013. Det rapporterar tidningen Riksdag och departement som konstaterar att en majoritet för första gången öppnar för en ny finansieringsmodell för svensk public service.

Idag finns en mycket hög betalningsvilja, ungefär nio av tio svenskar betalar licensen. Men att licensen är kopplad till tv-innehav ses som ett problem.

– Teknikutvecklingen gör att det blir irrelevant att koppla avgiften till apparaten, som man gör i dag. Det säger Berit Högman (S), ordförande i kulturutskottet, till tidningen.

Även kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson, Andreas Carlsson, menar att systemet är i upplösning och vill göra en översyn av systemet. Men hur finansieringen ska se ut är ännu oklart.

En lösning där pengarna till SVT, Sveriges Radio och UR direkt via skattesedeln har tidigare avfärdats i en utredning.

– Då kan det uppfattas som att politiken styr tillgången till resurser efter vad man för tillfället tycker om programproduktionen, säger Annika Qarlsson, (C), suppleant i kulturutskottet, till tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista