recension | litteratur

Fler blusar än busar i stilmedveten "Furioso"

1:42 min

Deprimerade svenska kriminalpoliser har fyllt romaner och filmer de senaste decennierna. Men i en nyutkommen deckare är både offren och poliserna är intresserade av vackra hem, klassisk musik och snygga kläder. Mikael Timm har läst Furioso av Carin Bartosch Edström.

En sak bör sägas med en gång. Furioso är den första svenska deckare på mycket länge som inte innehåller en enda trött medelålders polis med dubbelhakor, spritproblem och dåligt äktenskap. De medelålders männen i denna historia är framgångsrika, sexiga och till och med egoistiska på ett charmerande sätt. Men intressantast och starkast är kvinnorna. I Furioso finns fler blusar än busar. Till och med Kommissarien är kvinna och bor i Djursholm.

En deckare för caffe-lattefolket där mordet inte är det viktiga, utan flirten, möjligheten till lycka. Det är nytt i svenska deckarsammanhang, men gammaldags som i en Hitchcockfilm där mordoffrens roll är att ligga i vägen för kärleken.

I Furioso är mordoffret dessutom i vägen för modebeskrivningarna. Här analyseras fler skjortor, blusar och klänningar än blodspår och dammkorn.

Så är också ramhandlingen ovanlig. En stråkkvartett skall spela in en skiva på en skärgårdsö. Motsättningarna är många, kåtheten allomfattande. Alla blir tända på alla. Alla bedrar alla. Musiktolkningarna hänger ihop med passionerna och boken fungerar utmärkt så länge handlingen utspelas på ön. Men när författarinnan ger upp det slutna rummets gåta och flyttar berättelsen till Stockholm faller romanbygget.

Men även om Furioso lovar mer än den håller så kan den vara början på en andra våg av det svenska deckarundret: Mord, mode, sex och kultur i säljbefrämjande förening. Ett exempel på den nya svenska kulturpolitiken rentav...

Fråga

Mikael Timm

Kulturnytt
mikael.timm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista