Nationalmuseets stenåldersbjörn gjord på 1990-talet

En 6 000 år gammal bärnstensbjörn som har prytt Danska Nationalmuseets broschyrer har visat sig vara inte fullt så gammal som man trott. Istället för att ha gjorts på stenåldern gjordes den på 1990-talet.

Museet fick in bärnstensbjörnen 1997 i en tändsticksask tillsammans med en handskriven lapp. Björnen daterades till stenåldern och bedömdes vara cirka 6 000 år gammal. Efter att ha stulits och senare återbördats fick den en framträdande plats på museet. Men nu visar det sig att den inte alls hör hemma där, skriver Politiken.

Vid en närmare undersökning kunde museet konstatera att bärnstensbjörnen gjordes på 1990-talet. Det finns spår av moderna verktyg såsom fil och såg på björnen.

– Det är naturligtvis aldrig roligt att bli lurad. Men jag svalde betet eftersom björnen låg i en gammal tändsticksask tillsammans med en prydligt handskriven anteckning från 1937, säger museets inspektör Peter Vang Petersen till Kristeligt Dagblad.

Misstanken om att björnen var falsk uppstod när samma antikhandlare som lämnat in den första, lämnade in ytterligare en 2010. Båda var så lika att man började ifrågasätta äktheten.

Bärnstensbjörnen har nu avlägsnats från museets samlingar.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista