Nyhet | Medier

Public Service-dag mitt i mediedebatten

2:06 min

På tisdagen hölls den årliga Publice Service-dagen i Stockholm och det mitt i flera pågående debatter om framtiden för Sveriges Radio, SVT och UR.

En av frågorna som rörde upp bland debattörerna var den om möjligheterna till sponsring i sändningarna.

– Det måste ju kännas pinsamt med den stolta proklamationen om fri television och om att motverka kommersialismen, när det ändå dyker upp företagslogotyper i rutan, sa Thomas Idergard från den liberala tankesmedjan Timbro, som en av debattörerna.

Frågan har aktualiserats av kulturministerns uttalande om att sponsring inte borde tillåtas i Public Servicebolagens sändningar, något som blivit viktigt för möjligheten att sända stora sportevenemang.

Sponsringsfrågan var bara ett av debattämnena vid gårdagens Public Service-dag. Det handlade om vad public service står för, borde vara och vart den är på väg.

Den debatt som pågår just nu är inte unik för Sverige, utan snarare en del av en större diskussion som pågår i hela Europa, vilket också märktes på gästföreläsarna. En av de inbjudna var BBC:s ordförande Sir Michael Lyons, som menade att debatten säger något om tidsandan.

– Vi lever i en tid där det finns en tendens att oroa sig över att staten ska ha ett alltför stort inflytande och där individen och valfriheten står i centrum. Vi är mindre villiga än våra föräldrar att ingå i ett kollektiv, säger han.

Michael Lyons menar att grunden för all public service är just uppdraget att erbjuda något till alla i samhället och inte bara till en specifik målgrupp. En av de frågor som public service-bolagen måste ta ställning till, säger han, är hur de ska kunna bevara ett öppet och oberoende offentligt rum.

– Stora kommersiella aktörer vill skapa små skyddade verkstäder där utbudet är begränsat och där inte alla är välkomna, säger Michael Lyons.

TV-avgiften kan försvinna

#text=4362288#kan avskaffas redan 2013. Det rapporterar tidningen Riksdag och departement.

Nya tjänster förhandsprövas

#text=4244680#att nya tjänster från SR, SVT och UR ska förhandsprövas av Myndigheten för radio och tv.

Sofia Bagge

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista