Vasamuseet får om- och tillbyggnad

Statens fastighetsverk kommer att bygga till och om Vasamuseet i Stockholm. Regeringen sade på onsdagen ja till investeringen på 103,5 miljoner kronor, som ska göra att besökare välkomnas på ett bättre sätt.

Vasamuseet byggdes för att ta emot cirka 700 000 besökare per år, men siffran har stigit stadigt, och de senaste åren har siffran varit över 1,1 miljoner. Nu har regeringen sagt ja till en om- och tillbyggnad.

Museet kommer främst att få en förbättrad entréfunktion, men även större möjligheter till tillfälliga utställningar och en mer funktionell museibutik. Tillbyggnaden ska anslutas till den befintliga entrén, och kommer att utformas av ursprungsarkitekterna Göran Månsson och Marianne Dahlbäck.

-- Att regeringen nu godkänt vår investering gällande Vasamuseet är ett glädjande besked. Det stora publiktrycket under högsäsong skapar lätt en pressad situation, särskilt vid entrén. Den om- och tillbyggnad vi nu planerar för kommer att leda till att museet bättre kan möta publikströmmarna, säger Ulf Tomner, fastighetschef vid Statens fastighetsverk, i ett pressmeddelande.

Byggnadsarbetet beräknas starta i höst och avslutas våren 2013.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista