1 av 13
Familjen Rantanen: Ritva (Maria Sid), Isadora (Linnea Firsching, Roger (Peter Engman), Ingo (Buster Isitt). Foto: Alexandra Aristarhova.
2 av 13
Ingo (Buster Isitt) och Roger (Peter Engman) tränar Pyret. Foto: Fredrik Hjerling.
3 av 13
Roger (Peter Engman) och Ritva (Maria Sid). Foto: Alexandra Aristarhova.
4 av 13
Axel Grossman (Axel Karlsson) och Isadora (Linnéa Firsching). Foto: Alexandra Aristarhova.
5 av 13
Kerstin Rapp (Stina Ekblad), Amelia Grossman (Karin Bergquist) och Henning Grossman (Simon Norrthon). Foto: Alexandra Aristarhova.
6 av 13
Claes (Erik Johansson) och Eva-Lena (Josephine Bornebusch) anländer till Hotell Gyllene Knorren. Foto: Alexandra Aristarhova.
7 av 13
Ritva (Maria Sid), Roger (Peter Engman), Isadora (Linnéa Firsching) och Tony Grossman (Axel Karlsson). Foto: Fredrik Hjerling.
8 av 13
Amelia (Karin Bergquist) och Henning (Simon Norrthon). Foto: Alexandra Aristarhova.
9 av 13
Reporter Gudrun Wallraff (Vanna Rosenberg). Foto: Alexandra Aristarhova.
10 av 13
Roger (Peter Engman) försöker rädda grönsakslandet efter Pyrets framfart. Foto: Alexandra Aristarhova.
11 av 13
Ritva (Maria Sid), Roger (Peter Engman) och Amelia (Karin Bergquist). Foto: Alexandra Aristarhova.
12 av 13
Minigrisen Pyret och Ingo (Buster Isitt). Foto: Fredrik Hjerling.
13 av 13
Pyret är huvudpersonen i Hotell Gyllene Knorren.
recension | film

Ganska trevligt på Gyllene Knorren

Måns Hirschfeldt: "Det är ju inte Scener ur ett äktenskap"
1:27 min

Förra årets julkalender Hotell Gyllene Knorren har nu också blivit långfilm med premiär i dag, och ingredienserna är de bekanta. Familjen Rantanen kämpar för att få sin hotellverksamhet att gå ihop vilket är svårt när det viktigaste saknas: gästerna. Medan det på Hotell Grossman badas i pengar och smids illvilliga planer. Grossmans tänker också för att höja sin status ytterligare ordna en agilitytävling för hundar men har inte räknat med det kryphål i reglerna som också tillåter minigrisar att ställa upp. Så Ingo börjar träna på Pyret att springa slalom och hoppa över vallgravar.

Man kan kalla Hotell Gyllene Knorren - långfilmen för en uppföljare även om det inte finns någon film sedan tidigare. Och som uppföljare har den de fördelar och nackdelar som sådana har, att rollfigurerna redan är presenterade. De flesta berättelser mår egentligen ganska bra av att de rollfigurer som befolkar dem berättas fram. Att deras relationer och reaktioner är integrerade i det vi ser.

Här är allt det redan etablerat sedan 24 avsnitt tillbaka, och då finns det en poäng i att man bara kan köra på. Om man inte skapar film för evigheten, som man inte gör här, det är inte Scener ur ett äktenskap precis, så funkar det också. Det finns en väldigt medveten enkelhet och en utstuderad övertydlighet i hur folk är och hur det ser ut, som vi känner igen från julkalendern.

Hotell Gyllene Knorren – långfilmen handlar om att minigrisen Pyret ska få vara med i en agilitytävling, alltså en springa slalom och hoppa över hinder-tävling för hundar. Pyret är hemmahörande på hotell Gyllene Knorren, tävlingen ordnas av hotell Grossman, och de vet vi vad de går för. Pyret måste också vinna tävlingen för att betala det ofinansierade växthus som införskaffats till Knorren för att förhoppningsvis tillfredsställa de många fågelskådare som kan tänkas bo där om man har vegetarisk mat.

Jag tror att de barn som tyckte om julkalendern kommer tycka precis lika mycket om långfilmen, och de föräldrar som följer med kommer inte behöva titta på klockan, utan kan luta sig tillbaka och ha ganska trevligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".