Lagerkvists dvärg till Hollywood?

Just nu reser ett amerikanskt produktionsteam runt i Europa för att försöka få ihop pengar till en filmatisering av Pär Lagerkvists klassiska roman ”Dvärgen”. Igår kväll arrangerade man ett litet ”event” i Stockholm för att skapa intresse kring projektet. Bland annat presenterade man den tilltänkte huvudrollsinnehavaren, Peter Dinklage, känd från filmen ”The Station Agent”. Roger Wilson var förbi och tog en drink...

Känslan av internationell filmbusiness var kort men intensiv när det var dags för europeisk kick-off för filmprojektet The Dwarf i Stockholm igår. Inställsamma amerikaner klädda i kostymer och breda leenden stod tillsammans med sin småväxte huvudrollsinnehavare och tog emot gästerna, och på scen stod författarens son, Bengt Lagerkvist, och gav sin offentliga välsignelse åt projektet.

Insatser som inte riktigt räckte till för att uppväga den lätt förvirrade stämningen bland de svenska gästerna, klädda i omväxlande galastass och slitna t-tröjor. Eller det faktum att tillställningen sker precis veckan efter att alla beslutsfattare inom mediesverige gått på semester.

Men så är också filmprojektet Dvärgen på många sätt ett högst flytande projekt. Uppgfiterna om den uppskattade budgeten guppar mellan 8 och 20 miljoner dollar. En regissör saknas fortfarande och det enda som egentligen finns är ett färdigskrivet manus och en engagerad huvudrollsinnehavare.

Men som praktisk undervisning i hur den internationella filmbranschen fungerar är Dvärgen-eventet en nyttig lektion. Promotion- och försäljningsarbetet börjar redan här - även om filmen inte spelas in förrän 2006. Nu väntar intensiva säljsamtal med finansiärer och tv-bolag över hela europa. Och producenten Marc Rosen drar sig inte för att namedroppa namn som Lasse Hallström eller American Beauty-regissören Sam Mendes i syftet att sälja in projektet.

Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista