1 av 2
Sven Harry Karlsson avtäcker sitt konstmuseum 23 mars 2011. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
2 av 2
Sven Harrys konsthall.

Privata konsthallar - för besökaren eller mecenaten?

3:21 min

Om tre veckor öppnar ett nytt konstmuseum i Vasaparken, Sven Harry Karlssons konstmuseum. Det är byggmästaren Sven Harry Karlsson som har donerat sin stora samling svensk konst till en stiftelse, och den kommer att visas i huset. Men när privata intressen får mer att säga till om i kulturlivet - finns det en risk att konsthallarna mer blir monument över rika mecenater än något som gynnar ett samhälle?

Sveriges Kulturens välgörare

– Det här är alltså en ren kopia av Ekholmsnäs gård där jag bor, säger Sven Harry Karlsson.

Sven Harry Karlsson viker upp presenningarna och leder in mig i det som ska bli hans eget konstmuseum.

– Det här är det så kallade Hillrummet, det är bara Hill. Och så gillar jag Ernst Josefsson och det är ju samma med alla dem, de är ju på gränsen till tossigheten och det är där jag också känner mig, skrattar han.

Det nya konsthallshuset inrymmer 60 procent bostäder och tanken är att hyrorna från lägenheterna ska kunna bekosta konsthallen på sikt. I dag är sex av lägenheterna förmedlade via bostadsförmedlingen och de övriga hyrs ut till personer med yrken inom kulturområdet och förmedlas privat.

Sven Harry Karlssons museum är en i raden av nya konsthallar som byggs i Sverige på privat initiativ.

Hasse Persson är chef för Borås Konstmuseum och har varit drivande i arbetet med att profilera Borås som skultpurstad. Och för att boråsarna ska känna att konsten verkligen tillhör dem, har han utvecklat ett faddersystem där alla skulpturerna har en boråsare till fadder. Hasse Persson tror att en stad gynnas ännu mer om mecenater går samman för att skapa en profil.

– Jag ser ju att familjerna i Stockholm strävar efter att bygga sina egna slott. Det kan skapa mångfald och vara bra. Men om man leker med tanken att familjen Bonniers, Weil och Karlsson skulle enas om en vision om att lyfta fram Stockholm som världens främsta kulturstad, då kan du föreställa dig vilken utväxling det skulle ge, säger Hasse Perrson.

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker inte att man kan begära att mecenater ska samarbeta när de stödjer kulturlivet, det måste vara frivilligt från var och en hur man vill göra det.

– Att samordna och presentera kulturen ligger snarare på regionernas sida, säger hon.

Och att fler visar intresse för att sponsra kultur i dag tror hon delvis beror på sänkta och borttagna skatter, som förmögenhetsskatten.

– Det finns mycket pengar i Sverige. Och jag skulle bli mycket glad om fler ville vara med och sponsra kultur, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Sin egen uppgift ser hon som att skapa bryggor mellan näringsliv och kultur, till exempel genom satsningen på 73 miljoner som kultur- och näringsdepartementet har gjort på kreativa näringar.

Sven Harry Karlsson säger att visst är museet ett sätt att göra konsten tillgänglig för alla. Men han har också andra motiv.

– Jag vill ju uppfattas som den bästa byggmästaren i branschen. Vad ska jag göra med konsten annars, vad ska jag göra av den? Jag har ju kommit så långt i livet att jag inte vill ha mer grejor. Tvärtom jag vill avveckla så att det inte finns så mycket kvar att bråka om.

Men tror du att museet kan bli lika välbekant för allmänheten som Thielska galleriet eller Liljevalchs?

– Det är jag helt övertygad om, det kommer det bli.

Fråga

Sneglar mot kulturen

#text=4376452#kring kultur växer, det tror finansmannen Per Josefsson som finansierar Audiorama och utställningar på Moderna Museet.

Näringsliv och offentligt

#text=4374337#barn- och ungdomscentrumet Palatset, men nu kritiseras projektets finansiering: miljoner från näringsliv och det offentliga.

Hedvig Weibull

Kulturnytt
hedvig.weibull@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista