Utredaren Anders Lerner i samspråk med teaterchefen Lena Engqvist Forslund. Foto: Emil Östlund.

Med siktet inställt på en samisk nationalteater

Teaterutredningen
1:43 min

Från pionjärverksamhet till etablerad kulturinstitution är namnet på den utredning om Giron Sámi Teáhter som igår presenterades. Målet är en samisk nationalteater med ett tydligt huvudmannaskap.

Giron Sámi Teáhter har varit en del av det som närmast kan beskrivas som ett pionjärarbete. De första decennierna har präglats av ett sökande efter former för verksamheten i sig och dess finansiering.

– Idag är det dags att ta nästa steg. Hur gör vi det här till en stabil etablerad samisk scenkonstinstitution långt in i framtiden, säger Anders Lerner.

Grundfinansieringen kommer från minoritetskulturmedel. Det menar Anders Lerner begränsar utvecklingen av verksamheten då teatern därmed står vid sidan av andra bidrag och anslag.

Den viktigaste slutsatsen i utredningen är vikten av en stark huvudman och en tydligare ägarbild för att utveckla teaterns verksamhet. Att det finns någon eller några som tar ansvar för teatern såväl ekonomiskt som organisatoriskt.

Teaterchefen Lena Engqvist Forslund säger att teatern nu kommer påbörja en process tillsammans med ägarna Sametinget, Kiruna och Storumans kommuner samt landstingen i Norrbotten och Västerbotten för att få till stånd en dialog med de berörda departementen under året.

– Men hur de här kvarnarna mal vet man ju, det kan ta tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".